Esquerda contra la impunitat

Una denúncia no prescrita reactiva l’acció judicial contra el pederasta Linares

  • Una víctima localitzada per EL PERIÓDICO ha prestat declaració als Mossos d’Esquadra i pot convertir-se en una via que permeti jutjar l’abusador de desenes d’exalumnes de La Salle Premià de Mar i de La Salle Montcada, entre els quals hi ha l’escriptor Alejandro Palomas

Una denúncia no prescrita reactiva l’acció judicial contra el pederasta Linares
4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació que la Fiscalia de Mataró va obrir contra el professor Jesús Linares arran de la denúncia presentada per l’escriptor Alejandro Palomas havia entrat en una via morta, després de ser traslladada a la Fiscalia de Mataró. El ministeri públic comptava amb altres denúncies presentades per exalumnes de Linares, com la Sandra o com la Raquel, a part de la de Palomas. Però cap d’aquestes denúncies han permès actuar judicialment contra Linares perquè incumbien delictes que el Codi Penal considera prescrits. És a dir, Linares era intocable per a la justícia. Fins ara. Una de les víctimes localitzades per EL PERIÓDICO ha presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra que relata abusos que no han prescrit. La investigació judicial contra Linares, en conseqüència, segueix endavant. 

La denúncia d’aquesta última exalumna de La Salle Premià de Mar, el nom de la qual comença per la inicial S., refereix abusos que hauria patit entre els anys 2007 i 2008, just abans que Linares deixés l’escola del Maresme i recalés a la residència on encara viu, amb més de 90 anys. La víctima tenia llavors entre 4 o 5 anys i ha declarat que recorda un episodi estrany: al fer-se mal a l’hora d'esbarjo, Linares, a càrrec de la infermeria, va introduir caramels dins dels seus pantalons. Van ser uns tocaments prou incòmodes perquè, malgrat la seva edat, la nena ho expliqués a casa i perquè la seva mare, a l’escoltar-ho, li demanés que no tornés més a la infermeria i mirés d’evitar Linares. 

A punt d’arxivar-se 

La Fiscalia de Mataró, al veure que totes les declaracions de què disposava corresponien a delictes ja prescrits, va ordenar fa dues setmanes als Mossos d’Esquadra que contactessin amb els testimonis localitzats per EL PERIÓDICO que parlaven d’abusos sexuals més recents. Així, aquest diari, a través de la investigació periodística ha trobat una quinzena de víctimes de Linares, va facilitar l’enllaç entre els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià de Mar i dos dels entrevistats els casos dels quals continuaven legalment vigents. S., després de parlar amb els agents, es va animar a formalitzar una declaració però l’altra víctima, que també ha mostrat el seu interès per fer finalment aquest pas, encara no ha denunciat.

«Gràcies»

Palomas, en declaracions a aquest diari, envia un missatge a la jove que amb la seva denúncia ha esquerdat la impunitat de Linares i ha permès que, a través d’ella, potser rebin justícia la resta de víctimes del professor. «L’únic que puc dir-li és gràcies. Però en nom de tots. No només el de les víctimes. Tota la societat hauria de donar les gràcies a la gent que denuncia. Sobretot quan hi ha tan poc a guanyar. Que sigui tan jove encara converteix la seva decisió en una acció encara més valenta. La gent em diu valent a mi, però a la meva edat tinc poc a perdre. Ella és la valenta i la generosa».

Durant els cursos escolars de 75-76 i 76-77, Linares va abusar de Palomas quan el segon tenia entre 8 i 10 anys. El va violar durant una nit interminable en una casa de colònies. El dolorós testimoni de l’autor, que va fer públics els seus abusos a principis del 2022, va remoure el passat de l’escola de Premià de Mar i va permetre que arrenqués la investigació d’EL PERIÓDICO.

Futboler, mestre i ‘infermer’

Jesús Linares va arribar a La Salle de Premià a finals dels seixanta. Era professor de Llengua i Literatura Castellana. També era el responsable de la infermeria i l’impulsor de l’equip de futbol de l’escola. De seguida va córrer entre els alumnes el rumor que Linares els tocava d’una manera estranya. «Era un secret de domini públic», van remarcar diversos alumnes.

Linares va ser traslladat de forma sobtada al centre que l’orde religiós té a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) el 1986, malgrat que havia ascendit a director només tres anys abans. Va exercir de professor ras en aquella segona escola fins al curs 2003-2004, quan va tornar al centre de Premià de Mar.

A les dues escoles, el professor va fer exactament el mateix: utilitzar l’autoritat que li conferia el seu grau de germà religiós per acorralar alumnes de qui va abusar sexualment. Hi ha almenys quinze víctimes.

Notícies relacionades

La Sandra, una exalumna que va patir Linares al centre de Montcada, també va presentar una denúncia contra el seu exprofessor i va rebre com Palomas una notificació judicial que l’informava que no es podia actuar contra Linares perquè el seu cas havia prescrit. Al saber per aquest diari que la justícia ara sí que compta amb una declaració que no ha caducat, expressa el desig que a través d’aquesta denúncia sigui possible «reconèixer» que són «molts més els que vam passar per això».

L’ordre dels Germans de les Escoles Cristianes de La Salle va enviar els dos reportatges d’aquest mitjà de comunicació –que recullen testimonis d’exalumnes de La Salle Premià de Mar i de La Salle Montcada–, i també els de l’eldiario.es, a la fiscalia. A través d’una portaveu, la institució ha negat tenir constància dels fets i s’ha mostrat disposada a reparar el mal causat.