Manifestació

Diversos centenars d’animalistes demanen al PSOE retirar l’esmena a la llei de protecció animal

Volen que la llei s’apliqui també als gossos de caça i altres animals que es fan servir en activitats professionals com la policia i el rescat

Diversos centenars d’animalistes demanen al PSOE retirar l’esmena a la llei de protecció animal

Borja Sánchez-Trillo EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

Centenars d’animalistes –400, segons la Delegació del Govern a Madrid– s’han concentrat aquest diumenge a la capital, davant la seu del PSOE, per demanar que els socialistes retirin l’esmena al projecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals que «exclou» els gossos de caça i altres animals que es fan servir en activitats professionals.

La protesta convocada per més de 150 entitats de protecció animal com ara ‘Anima Naturalis’ i ‘No a la caça’, s’ha replicat aquest matí a les dotze als voltants de la seu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), a Barcelona, i en les Setas de Sevilla.

A Madrid, els animalistes han portat pancartes amb un llebrer penjat pel logo socialista i lemes com «mateixos gossos, mateixa llei» i «no a l’exclusió dels gossos de caça», mentre que han corejat lemes com ara «traieu l’esmena de la vergonya» i «[Pedro] Sánchez, traïdor, t’has venut al caçador», amb referència al president del Govern.

Matilde Cubillo, portaveu de les entitats convocants, ha qualificat d’«injustícia» l’esmena presentada pel PSOE al text del projecte de llei, ja que, segons la seva opinió, deixa «sense protecció» els animals «que més ho necessiten». «Tots sabem, en aquest país, com es tracta els gossos de caça: són rebutjats, discriminats, se’ls assassina; llavors, creiem que és absolutament imprescindible que el PSOE retiri aquesta esmena», ha argumentat en declaracions als periodistes des del carrer Ferraz, on hi ha la seu del partit.

Cubillo ha detallat que el moviment animalista convocant no ha aconseguit parlar amb el PSOE i ha acusat el «’lobby’ caçador» de «pressionar» els socialistes perquè els caçadors «no tinguin cap vigilància» ni hagin de complir «cap legislació» per a, ha dit, continuar actuant «de manera impune».

«És necessari i imprescindible que aquests animals tinguin una protecció igual que la resta dels gossos», ha indicat la portaveu, mentre que ha reconegut que la resta del text que pretén aprovar el Govern, tot i que és «millorable», constitueix «un avenç per a Espanya» a l’unificar les 17 lleis de les comunitats autònomes. En cas que el PSOE no retiri l’esmena, ha advertit, el moviment animalista «continuarà protestant».

Per la seva banda, David Rubio, portaveu de la plataforma ‘No a la caça’, ha remarcat que «el 90% de la població espanyola» està «en contra del maltractament animal» i ha dit que l’esmena socialista suposa «una discriminació» amb la resta de gossos. «Això, el que promourà, és més maltractament, més cria massiva i més abandonament», ha assegurat en declaracions a Efe, mentre que ha incidit en el fet que el text que es pretén aprovar no va contra els caçadors que tenen els gossos «en bon estat».

Segons la seva opinió, el que pretén aquesta llei és «acabar amb el maltractament», per la qual cosa si un caçador té «tots els permisos en regla», la llei no l’afectarà. «No entenem per què els caçadors estan contra una llei que realment va contra els mals caçadors, contra aquests mals caçadors que estan discriminant, que estan maltractant els gossos. Això fins i tot beneficiaria la seva imatge, ja que la volen netejar respecte a la societat», ha conclòs.

El projecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals, confeccionat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, va iniciar el tràmit a principis d’octubre després del vistiplau del Consell de Ministres l’1 d’agost passat i, des de l’aprovació com a avantprojecte de llei fa gairebé vuit mesos, ha generat rebuig en alguns cercles animalistes.

Notícies relacionades

Entre les novetats de la llei hi ha l’obligació d’identificar tots els animals de companyia i la cria exclusiva per criadors registrats, la formació obligatòria per a les persones que convisquin amb mascotes i la prohibició de sacrificis a excepció de motius sanitaris i eutanàsics. També es prohibeixen els circs amb animals salvatges i la comercialització de gossos, gats i fures a les botigues de mascotes, així com l’exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials.

El 13 de setembre passat, el PSOE va registrar una esmena perquè el projecte de llei no s’apliqui als gossos de caça ni a altres animals que es fan servir en activitats professionals, com ara la policia i el rescat, i als que es dediquin a tasques específiques com la ramaderia i la falconeria.

Temes:

Animals PSOE