Llei de protecció animal

El Govern prohibirà el sacrifici dels animals de companyia

  • La futura llei de protecció i drets dels animals regularà la cria perquè només les persones autoritzades puguin fer-ne

El Govern prohibirà el sacrifici dels animals de companyia

ARCHIVO

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A Espanya s’abandona un animal de companyia cada dos minuts, segons la Federació d’Associacions de Protecció Animal. I molts d’aquests animals acaben sent sacrificats (en aquelles comunitats autònomes que es permet). Per frenar aquesta situació, el Govern preveu incloure una sèrie d’eines destinades a l’«abandonament zero» en la futura llei de protecció i drets dels animals, segons ha detallat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en la presentació de la norma.

Fa més d’un any que l’Executiu treballa amb entitats proteccionistes, experts i les forces de seguretat amb l’objectiu d’elaborar una llei que serveixi de paraigua i que tingui un final últim: que sigui obligatori preservar el benestar animal. Per aconseguir-ho, a més de les mesures per evitar l’abandonament de mascotes, que consistiran en campanyes de conscienciació, sancions o la identificació de tots els animals de companyia, es regularà la cria d’animals perquè només les persones autoritzades puguin fer-ne, una cosa que també contribuirà a reduir l’abandonament.

Així mateix, segons ha precisat la ministra, es posarà «fi al gaudi cruel» amb el maltractament animal i la «permissibilitat de les institucions» amb aquestes situacions. Es prohibirà, per exemple, les baralles de gall. I es protegiran les colònies felines i es crearan santuaris d’animals.

Avantguardista

Segons el director de Drets dels Animals, Sergio García Torres, la norma suposarà un «abans i un després» en la protecció animal i situarà Espanya «en l’avantguarda dels països de l’entorn». Si bé, segons ha reconegut Belarra, la llei (que encara ha d’aprovar-se en Consell de Ministres i passar el tràmit parlamentari) «arriba més tard que la conscienciació de la societat».

Notícies relacionades

De fet, segons ha explicat el director de l’Associació Nacional de Defensa dels Drets dels Animals, Alberto Díaz, en la presentació de les línies generals de la norma, «no és la primera vegada» que s’intenta aprovar a Espanya una llei de protecció animal, però «per diferents circumstàncies, no ha tirat endavant».

Al seu torn, la presidenta de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, Carla Cornella, ha considerat que la norma en elaboració és «molt valenta» i «pionera en empatia i respecte als animals».