‘Bullying’ escolar

A judici per agressions sexuals en grup a un menor amb Asperger: «L’escola ho va voler amagar»

  • La mare de la víctima, Sergi, denuncia que el seu fill va patir tocaments, fel·lacions i penetracions per part d’un grup d’escolars del centre Verge del Roser a Vallirana

  • «El meu fill ja no pot sortir de casa i ha intentat suïcidar-se en quatre ocasions», explica la mare, Pilar Joan

A judici per agressions sexuals en grup a un menor amb Asperger: «L’escola ho va voler amagar»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia de menors de Barcelona demana entre dos i tres anys privats de llibertat per a quatre adolescents acusats d’agredir sexualment, a la tardor del 2018, el Sergi, un xaval de llavors 13 anys diagnosticat amb la síndrome d’Asperger. La família eleva la seva petició a quatre anys de tancada en un centre de justícia juvenil, i denuncia que hi ha set menors més que van participar en aquest fet que quedaran impunes. El judici tindrà lloc dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve. La família també acusa l’escola on va passar la presumpta violació, el centre Verge del Roser de Vallirana (Baix Llobregat), per corresponsabilitat en els fets. «Ha sigut horrorós», denuncia la mare, Pilar Joan, que qualifica la Conselleria d’Educació de ser «negligent» davant el bullying a les aules. El menor, que encara segueix en tractament psicològic, és incapaç de sortir de casa i, tal com denuncia la mare, ha mirat de treure’s la vida en quatre ocasions.

«El Sergi era un nen amb Asperger normal: anava a l’escola sol, treia bones notes i, tot i que li costava molt interactuar amb els altres, era feliç», explica la seva mare, Pilar Joan. Tot això es va acabar el maig del 2018, quan el menor acabava 1r d’ESO a l’escola Verge del Roser de Vallirana. «Una nena de la seva classe va saber que el Sergi tenia Asperger: des d’aquell moment, ella, i després més nens, van començar a insultar-lo. Li van posar el malnom de ‘retardat autista’ i van començar a desaparèixer objectes de casa: l’aparell per veure el futbol, roba, diners...», explica la mare. La família explica que va parlar amb l’escola perquè activessin el protocol ‘antibullying’. «Però no van fer res, deien que sí però no era veritat. Ens mentien i deien que el meu fill mentia», segueix Joan. El calvari va seguir al setembre, ja a 2n d’ESO.

Denúncia

«Se l’emportaven a un racó del pati, que l’anomenen ‘la prada’ i li feien fumar porros, l’amenaçaven i l’insultaven: ‘Cabells de fregall’, ‘frankenstein’, ‘geperut de Notre-Dame’..., segueix la mare. El 30 d’octubre d’aquell 2018 va ocórrer el primer intent d’agressió sexual. «Aquell dia el Sergi va sortir del col·le amb els ulls plorosos, es rascava les zones íntimes i deia ‘quin fàstic’». Va ser l’únic que va verbalitzar en aquell moment.

La família va tornar a parlar amb la direcció del centre per aclarir l’ocorregut. «Miraven de tapar-ho, ens mentien...», segueix Joan, indignada. Però els fets van anar a més. El 5 i 6 de novembre, sempre segons el relat de la mare, el nen va patir diverses agressions sexuals, al mateix lloc del pati escolar. «Li van fer de tot: fel·lacions, masturbacions i van intentar penetrar-lo amb un pot de vaselina per l’anus. Va ser fortíssim», diu Joan. El nens li va explicar els fets a la mare el 15 de desembre. Dos dies després la família interposava una denúncia davant la comissaria dels Mossos a Sant Feliu de Llobregat.

«L’escola no ha donat la cara»

Notícies relacionades

«L’escola mai ha donat la cara, mai ens ha recolzat. Van mirar d’amagar-ho i acusar el meu fill de mentider. Tampoc el Departament d’Educació va donar la cara ni va fer res», denuncia la mare, a qui tampoc li ha agradat com s’ha portat la investigació policial. «Van recollir els telèfons dels menors quatre setmanes més tard, quan ja tothom coneixia els fets denunciats, i només n’han acabat acusant quatre. Hi ha set xavals més que també van participar de l’ocorregut o eren presents burlant-se d’ell... i a aquests no els passarà res. El meu fill va donar els seus noms», lamenta Joan.

La família assegura haver passat un autèntic infern aquests últims quatre anys. «El Sergi ha passat una depressió terrible, no volia viure. No podia sortir del llit, només hem sortit de casa dues vegades, té por d’anar sol pel carrer, s’orinava al llit... va mirar de suïcidar-se quatre vegades», segueix la mare entre sanglots. El menor segueix amb tractament psicològic i ha acabat l’ESO perquè ha tingut accés a educació domiciliària pilotada per l’institut públic del poble. Però la mare ha volgut trencar el silenci i que el del seu fill sigui un judici mediàtic. «Ens costa molt reviure-ho, però volem que això se sàpiga. Que el Sergi no serà el primer ni serà l’últim: el ‘bullying’ està augmentant, hi ha nens que acaben suïcidant-se o tocats de per vida. Els pares n’estem farts i això s’ha d’acabar».