Madrid

Una bebè de 13 mesos rep a Madrid el primer trasplantament d’intestí del món

La pacient ha rebut l’òrgan d’una persona ja morta, una tècnica que no s’havia utilitzat mai al considerar-se que no seria vàlid per les característiques de l’intestí

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

L’Hospital Universitari La Paz de Madrid ha fet per primera vegada al món un trasplantament d’intestí, multivisceral, procedent d’una donació en asistòlia controlada pediàtrica a una nena de 13 mesos amb fracàs intestinal diagnosticat des del seu primer mes de vida, que ja ha sigut donada d’alta i es troba en «perfecte estat de salut».

En els últims anys ha augmentat el nombre de pacients que requereixen un trasplantament d’òrgan sòlid per seguir amb vida, i la donació en asistòlia representa ja un terç de les donacions que es fan a Espanya. Aquesta tècnica, tal com ha informat la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, permet contemplar la possibilitat de donació dins de les cures al final de la vida en aquells pacients en què s’ha decidit l’adequació de mesures de suport vital.

A més, aquest tipus de donació permet que, després de la certificació de la mort, es puguin preservar els òrgans amb perfusió de sang oxigenada mitjançant el sistema d’Oxigenació per Membrana Extracorpòria (ECMO, per les seves sigles en anglès), de manera que l’òrgan a trasplantar no es deteriora. Aquesta donació ofereix uns resultats similars a la clàssica donació en mort encefàlica.

Malgrat que un 30 per cent dels candidats mor en llista d’espera, el cap de secció del Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital La Paz, Francisco Hernández Oliveros, ha dit que mai s’havia utilitzat l’intestí procedent de donació en asistòlia al considerar-se que no seria vàlid ateses les característiques especials d’aquest òrgan.

Com que l’evidència científica tampoc demostrava que no es pogués fer, els professionals de l’hospital madrileny, pertanyents al Grup de Malformacions Congènites i Trasplantament d’IdiPAZ, van posar en marxa un projecte de tres anys de recerca gràcies al suport institucional i al finançament de la Fundació Mútua Madrilenya.

Una vegada que l’equip va poder demostrar, en diversos models experimentals, que l’intestí era vàlid es va poder traslladar a la clínica a través d’un equip multidisciplinari format per professionals de Gastroenterologia Pediàtrica, Cirurgia Pediàtrica, Cirurgia Cardíaca Infantil, Cures Intensives Pediàtriques, Anestesiologia i Reanimació i la Coordinació de Trasplantaments, Cirurgia Experimental i IdiPAZ.

La pacient, segons ha explicat la cap de la Unitat de Rehabilitació i Trasplantament Intestinal, Esther Ramos, patia síndrome d’intestí curt que li provocava fallida intestinal i que, després de diverses intervencions es va haver de sotmetre al trasplantament ja que el tractament d’elecció, en què es rep l’alimentació per via intravenosa, provoca complicacions com, per exemple, problemes hepàtics.

Notícies relacionades

L’objectiu ara a mig o curt termini és treure a la menor la nutrició parenteral. Durant l’acte de presentació del trasplantament, el Daniel, el pare de la menor trasplantada, ha volgut agrair la tasca professional i humana» de l’equip perquè els ha «donat la vida» als tres.

«Avui la sanitat madrilenya suma una nova fita en la seva història d’èxits com a conseqüència de l’enorme feina feta pels seus professionals sanitaris», ha dit el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero.