Informació

Els hospitals catalans afectats per l’atac cibernètic van patir un robatori de dades de pacients

El CSI diu haver pres les «oportunes mesures correctores» per solucionar el problema

Els hospitals catalans afectats per l’atac cibernètic van patir un robatori de dades de pacients

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Consorci Sanitari Integral (CSI), participat principalment per la Generalitat, ha admès que l’atac cibernètic d’aquesta setmana a tres hospitals catalans no només ha provocat la pèrdua d’accés temporal a la informació dels usuaris, que està en procés de recuperació, sinó que fins i tot s’ha vist compromesa la confidencialitat de dades.

Així ho ha dit en un comunicat el CSI, que ha informat que des del primer moment s’ha informat de la situació a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya de l’incident sofert i de les actuacions que s’estan portant a terme. També, han afirmat que «s’està treballant conjuntament amb aquests organismes per delimitar el seu abast i adoptar les mesures adequades».

El CSI diu haver pres les «oportunes mesures correctores» per solucionar el problema: restaurar el sistema amb un servei de còpia al núvol, mesures per evitar la suplantació d’usuaris dels sistemes d’informació corporatius o activar el pla de contingència per mantenir l’activitat assistencial.

Una vegada confirmada la filtració d’«un volum reduït de dades», l’Agència de Ciberseguretat analitza la situació i «es recomana als professionals prestar especial atenció davant possibles informacions que puguin arribar mitjançant correu electrònic o terminals mòbils, per evitar eventuals suplantacions».

Notícies relacionades

«El CSI exercirà totes les accions legals al seu abast respecte als responsables de qualsevol mal ús o revelació d’informació que vagi en contra de la confidencialitat de la informació afectada», ha advertit el Consorci sanitari en la seva nota en al·lusió a l’autors de l’atac cibernètic a tretze centres sanitaris catalans, entre ells tres grans hospitals.

El diari ‘Ara’ ha xifrat en 52 gigues les dades que s’han filtrat, i afirma que darrere de l’atac hi ha un dels grups més grans de ciberdelinqüents, Gold Dupont, que hi va accedir a través del codi maliciós RansomExx.