ACCIDENT A ‘LA NIT DE LA RECERCA’

«Vaig veure un noi volar pels aires»: una família presenta la primera denúncia per l’explosió de l’experiment de Girona

  • Un grup d’afectats s’estan coordinant i pretenen prendre accions legals

  • Els 15 ferits han rebut l’alta, però «les seqüeles físiques i psicològiques de l’accident continuen»

4
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El divendres 30 d’octubre, la Gina, una nena de 9 anys de Lloret de Mar, es va desplaçar a Girona amb la seva mare i una amiga per assistir a un espectacle de Dani Jiménez, físic i divulgador de llarg recorregut. La Gina era ‘fan’ de les espectaculars demostracions científiques de Jiménez al Canal Super3. «Ara no el vol veure ni en pintura», relata la seva mare, l’Anna.

I és que l’espectacle de Jiménez es va torçar, per primera vegada en una carrera impol·luta. Un bidó amb nitrogen líquid i aigua calenta havia d’actuar com un canó i disparar cap al cel desenes de boles de colors. Al contrari, va rebentar i va llançar trossos de metall al seu voltant, cap al públic reunit a la Casa de Cultura. 

El SEM va registrar 15 ferits, un d’ells de gravetat. No obstant, el total d’afectats és més elevat, ja que que diverses persones es van desplaçar pels seus propis mitjans a centres sanitaris. Alguns afectats s’estan coordinant en un grup de WhatsApp i pretenen denunciar-ho. Els Mossos d’Esquadra confirmen que els n’ha arribat la primera denúncia

L’espectacle de Jiménez formava part de la Nit de la Recerca, la filial catalana d’un esdeveniment que passa simultàniament a tot Europa, per promoure les recerces finançades per la Unió Europea. 

Ferides i traumes

Ferides i traumesTot i que els 15 ferits estiguin tots donats d’alta, les seqüeles físiques i psicològiques de l’accident continuen. «El teu cervell dona voltes al que podria haver passat», explica l’Anna. Ella va experimentar una afectació respiratòria que li va alterar la veu durant unes hores, i la Gina va sagnar per les orelles, mentre la seva amiga Bruna, de 10 anys, segueix amb dos talls que li creuen les dues cuixes

«Et vas plantejant què hauria passat si hagués anat pitjor», coincideix la Isabel, a la qual un tros de metall li va tallar una sabata i li va ferir un dit del peu. «No vull ni imaginar que li arribés a impactar al meu nebot de 10 mesos», afirma la dona, que el seu cunyat investigador participava en la ‘Nit de la Recerca’.

«La meva filla em diu que té por, que ja no vol tornar a llocs com aquest i que ja no li interessen», afirma la Claudia, que porta nou punts en una ferida en forma de V a l’avantbraç.  

Tots els testimonis consultats destaquen que fins a l’accident, la ‘Nit de la Recerca’ havia sigut esplèndida. El públic havia transcorregut per les carpes, on els investigadors explicaven els seus resultats i portaven a terme activitats. «Era una passada. Llàstima que s’hagi entorpit», lamenta la Claudia.

L’explosió

L’explosióL’espectacle de Jiménez va tenir lloc en un escenari al pati interior de la Casa de Cultura, però el número que va fallar es va fer al mig del públic, que feia una gran rotllana al voltant.

L’Anna i i una altra mare i investigadora que va acudir amb els seus fills de 5 i 9 anys afirmen que el pati estava atapeït i que les famílies que se situaven en primera línia, com les seves, estaven a dos o tres metres dels bidons, sense poder allunyar-se’n més. 

Totes dues van començar a atabalar-se quan Jiménez va demanar als nens que llancessin les pilotes de colors, que havien sigut repartides anteriorment, en un dels bidons. El motiu era que l’equip de l’espectacle havia deixat un cub d’aigua calenta al mig del pati, i aquestes mares temien que els nens poguessin abocar-lo al córrer cap al bidó.

Però això no va ser res comparat amb l’explosió. «La pressió em va tallar la glotis, no podia respirar, i vaig veure el noi [un col·laborador de Jiménez que aguantava els bidons] saltar pels aires», relata l’Anna. «Quan es va reduir el fum [en referència al vapor associat amb l’expansió del nitrogen] vaig veure el noi estès a terra i vaig escoltar crits i plors de nens espantats», explica la Isabel. L’Anna es va dirigir al lavabo per eixugar la sang del tall a les cames de la Bruna, i es va trobar dues mares més netejant sang a la cara de nens.

Els quatre testimonis consultats es van allunyar amb les seves famílies pel seu propi peu. Relaten que la gent va sortir de manera ordenada, tot i que en estat de xoc.

Divulgador amb experiència

Divulgador amb experiènciaJiménez va lamentar els fets el mateix dia de l’accident a Twitter, on va assegurar que es posa a disposició «dels ferits i les seves famílies, per qualsevol cosa que puguin necessitar». 

Aquest divulgador té més de 20 anys d’experiència i lidera una empresa, CreaCiencia, especialitzada en espectaculars experiments educatius, que s’han portat a terme sense problemes en desenes de festivals. 

«És un gran divulgador. Té un equip que assaja els experiments moltes vegades, amb gent molt experimentada», afirma Marc Boada, comunicador que també porta a terme demostracions. 

Notícies relacionades

Després d’expressar el seu suport a les persones ferides, l’Associació Catalana de Comunicació Científica ha qualificat l’esdeveniment d’«accident desafortunat», dins d’una carrera irreprotxable.

El 4 d’octubre, Jiménez va publicar una carta en què va assegurar que ha buscat sense èxit parlar amb les víctimes i que les anima a contactar-lo perquè els pugui transmetre la seva solidaritat. Ara bé, algunes de les persones afectades no es veuen preparades per fer-ho. «La meva filla plora i somia amb l’episodi. Si fan un experiment així a la seva escola, no crec que hi vagi», conclou l’Anna. 

Temes:

Girona