DENÚNCIA DE LES SOCIETATS CIENTÍFIQUES

El 95% dels metges de la sanitat privada són autònoms i cobren entre 7 i 15 euros per consulta

Tretze societats científiques expressen la seva «profunda preocupació» pel deteriorament de les condicions laborals dels seus companys a través del manifest ‘Dignifica’ | Els signants del document denuncien que es cobren honoraris congelats des de fa dècades i «el risc de seguretat» que, aquest baix cost, pot suposar per als pacients

El 95% dels metges de la sanitat privada són autònoms i cobren entre 7 i 15 euros per consulta
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Les tarifes dels metges autònoms a Espanya tornen a posar-se sobre la taula. Fa mesos que el col·lectiu demana barems (honoraris) dignes. Els paguen entre 7 i 15 euros per una consulta que la sanitat pública té valorada entre 55 i 85, denuncien des de la Unió Mèdica Professional (Unipromel). Aquest dimarts, més d’una desena de societats científiques han acompanyat públicament aquestes queixes dels seus companys. Volen visibilitzar «el risc de seguretat que pot suposar per als pacients el baix cost de la sanitat privada, davant el domini creixent del mercat per part de les companyies d’assegurances

A Espanya, més de 60.000 metges desenvolupen la seva activitat en l’assistència privada. Molts treballen amb les companyies asseguradores i grups hospitalaris que dominen aquesta activitat econòmica, que compta amb més d’11 milions d’assegurats. Fins a 13 societats científiques mèdiques han expressat la seva «profunda preocupació» pel deteriorament de les condicions laborals dels seus companys a través del manifest ‘Dignifica’. Firmen el document, entre d’altres, l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV); la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (SEOR); la Societat Espanyola de Cirurgia Cardiovascular i Endovascular (SECCE); l’Associació Espanyola d’Urologia (AEU) i la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen). 

«El deteriorament en les condicions laborals i la congelació, des de fa dècades, del que es paga al metge per acte clínic o quirúrgic, perjudica la qualitat», diuen els signants

Les societats recorden que, a Espanya, la pràctica de la medicina privada representa el 2,6% del PIB i més del 95% dels facultatius que hi exerceixen són autònoms. «El deteriorament en les condicions laborals i la congelació, des de fa dècades, del que es paga al metge per acte clínic o quirúrgic, perjudica la qualitat i això pot posar en risc la seguretat del pacient,» denuncien els signants.

Tarifes congelades des de fa dècades

El problema sorgeix, afegeixen, quan els recursos que es faciliten als professionals «es mantenen congelats durant dècades, amb barems idèntics als de fa 30 anys. S’hi afegeix la resistència de les companyies a incorporar en les cobertures els actes mèdics, diagnòstics i terapèutics més avançats i innovadors de cada especialitat, recollits en els nomenclàtors de les respectives societats científiques.»

Per a les cirurgies, denuncien les societats, «els preus estan molt per sota del valor estimat»

La contraprestació econòmica bruta que reben els metges de les principals companyies d’assegurances, indiquen aquestes societats, en la majoria dels casos, està al voltant dels 7-15 euros per acte en consulta ambulatòria, mentre que, per a les cirurgies, «els preus estan molt per sota del valor estimat». Cosa que, sentencien, «comporta una minva de la qualitat assistencial, la sobrecàrrega laboral, l’augment dels temps de demora i la frustració de milers de sanitaris que no poden brindar la millor atenció possible als pacients».

La baixa qualitat, adverteixen els qui rubriquen el manifest, porta «a una pitjor medicina i augmenta els riscos per a les persones que la reben. El metge no pot treballar aliè a les últimes innovacions de la seva especialitat ni practicar una medicina que no sigui la més avançada per a les persones malaltes». Per tot això, els signants del manifest ‘Dignifica’ creuen necessària una actualització raonable de la relació laboral de metges i companyies asseguradores. Així mateix, denuncien que «la professionalitat i el compromís ètic dels metges no pot ser aprofitat per les empreses del sector sanitari, per compensar i eternitzar aquesta injusta situació».

Una «tardor calenta»

Notícies relacionades

El juliol passat, la Unió Mèdica Professional (Unipromel), que presideix l’oftalmòleg Ignacio Guerrero, avançava que el col·lectiu prepara «una tardor calenta» si les companyies d’assegurances no apugen aquests honoraris. La seva idea: informar el pacient del que realment costa aquesta consulta privada i «l’ínfim preu» que rep el metge que l’atén». I advertien: el pacient haurà de fer un copagament si la pòlissa «no cobreix una atenció de qualitat». A Espanya, més de 50.000 metges exerceixen en el sector com a autònoms o petits empresaris. En clíniques o consultes pròpies, o prestant serveis per a hospitals i centres sanitaris. Suposen el 95% dels professionals que treballen per al sector.

L’Assemblea General d’Unipromel –celebrada el 18 de juny passat– va aprovar un full de ruta basat en dues línies de treball de cara a la tardor: una, presentar una oferta de negociació a les companyies que vulguin asseure’s a dialogar un nou model basat en una revisió en les relacions contractuals. Un model, explicava a aquest diari el doctor Guerrero, que garanteixi un correcte finançament de les prestacions als pacients, «actualment molt per sota de costos i només sostingudes per la vocació dels metges».