Natalitat

La pandèmia va fer caure el nombre dels tractaments de fertilitat: els naixements van baixar un 18%

Fruit dels tractaments del 2020 van néixer 30.479 nadons davant els 37.428 registrats el 2019

La pandèmia va fer caure el nombre dels tractaments de fertilitat: els naixements van baixar un 18%

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El 2020, l’any de l’esclat de la pandèmia de coronavirus, es van portar a terme un total de 127.420 cicles de fecundacions in vitro (FIV) i 24.816 inseminacions artificials (IA), cosa que suposa un descens del 16% respecte al registre del 2019. Són dades que presenten aquest dimarts la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF) i el Ministeri de Sanitat en el XIV ‘Workshop’ Registre Nacional d’Activitat de la SEF. El registre evidencia, també, que els naixements van descendir un 18% com a conseqüència de l’«aturada» que va patir l’àrea mèdica de la fertilitat per la crisi sanitària.

Segons les xifres facilitades per la SEF en el setè informe estadístic de tractaments de reproducció assistida –en el qual participen tots els centres de fertilitat espanyols des de l’any 2014 amb dades que procedeixen de 313 centres que realitzen tractaments de fertilitat–, l’any 2020 es van portar a terme un total de 127.420 cicles de fecundacions in vitro (FIV) i 24.816 inseminacions artificials (IA), cosa que suposa un descens del 16% respecte al registre del 2019.

L’informe és la fotografia de la pandèmia: el considerable descens de l’activitat va acabar amb les oportunitats de moltes famílies

L’informe és la fotografia de la pandèmia, destaquen els seus autors. Segons la coordinadora del registre, la doctora Irene Cuevas, el 2020 va ser «l’any de la covid en el qual es van tancar no només els centres de fertilitat, sinó també els municipis, les ciutats i els països, motiu pel qual l’activitat va descendir considerablement i també les oportunitats de molts pacients en el seu projecte reproductiu».

Menys naixements

El document registra també les dades perinatals dels nounats procedents d’un tractament reproductiu. S’indica que els naixements van descendir també un 18% com a conseqüència de la frenada que va patir l’àrea mèdica de la fertilitat. D’aquests tractaments del 2020 van néixer 30.479 nadons davant els 37.428 registrats el 2019. Els especialistes assenyalen que ja havien calculat un possible descens, però la doctora Cuevas reconeix que no han sigut «conscients del veritable impacte de la covid fins que hem recollit les dades de gener a desembre del 2020».

Set mil famílies o bé no van poder iniciar el seu tractament o van haver d’aturar-lo per reprendre’l més endavant

L’especialista afegeix que es tracta de 7.000 famílies «que, o bé no han pogut iniciar el seu tractament, o bé van haver d’aturar-lo per reprendre’l més endavant amb les conseqüències que, tots sabem, afegeix el pas del temps en pacients d’edat avançada». En relació amb la natalitat espanyola, el descens de naixements per reproducció assistida ha impactat negativament, afegeix, i aquesta disminució constitueix la diferència de naixements entre el 2021 (any de naixement dels tractaments realitzats el 2020) i el 2020 (any de naixement dels tractaments realitzats el 2019).

Del total de naixements per reproducció assistida (30.479), s’estima que 27.736 són nadons nascuts a Espanya

Amb dades d’aquest últim informe 2020, els nadons nascuts per reproducció assistida a Espanya suposen aproximadament el 8,4% del total de naixements del país, d’acord amb les dades publicades per l’INE durant l’últim trimestre del 2020 i els tres primers del 2021 (329.992). Del total de naixements per reproducció assistida (30.479), s’estima que 27.736 són nadons nascuts a Espanya, o sigui que els naixements a l’estranger, fills de pacients internacionals, també van baixar en un 30%.

Transferències d’embrions

A més, des de fa d’una dècada, els especialistes van acordar reportar el nombre de transferències d’embrions en estat de blastocist –un embrió que s’ha estat desenvolupant en una incubadora fins al dia cinc o sis del seu desenvolupament, comptant des del dia de la fertilització– per conèixer si l’estadi embrionari en el moment de la transferència afecta la taxa d’èxit en la fecundació in vitro.

Amb dades del registre, s’observa «una clara tendència a l’alça» d’aquest tipus de transferències, i constitueixen el 85% en el cas de les ovodonaciones i el 65% en el cas de tots els tractaments en general, així com una millora significativa en la taxa de part. La doctora Irene Cuevas ha explicat que els tractaments d’ovodonació en els quals «l’embrió es transfereix en etapa de desenvolupament cel·lular avançat, que és el que anomenem etapa de blastocist, han reportat una taxa de part a l’informe del 2020 del 45% davant el 34,5% d’aquells tractaments amb òvuls donats en els quals la transferència es va fer en una etapa més primerenca d’evolució».

Per primera vegada, el part múltiple se situa per sota del 10% en totes les tècniques

Els resultats, incideix la coordinadora del registre, ajuden els especialistes a arribar a consensos i a millorar resultats. Una altra tendència que es consolida és la de la transferència d’un únic embrió. Per primera vegada, el part múltiple se situa per sota del 10% en totes les tècniques, inclosa l’ovodonació que, històricament, és en la que més transferències dobles s’han realitzat.

No demorar el moment

Notícies relacionades

Durant els mesos del confinament, la Societat Espanyola de Fertilitat ja va advertir que el descens d’activitat –i per tant de naixements–, tindria «unes conseqüències importants, sobretot per a aquelles parelles que es trobaven en un temps de descompte». El nou informe, asseguren els especialistes, els recorda encara més la necessitat «de traslladar la importància de no demorar el moment reproductiu fins a l’últim minut».

Les dades, diu la coordinadora del registre, confirmen «una ruptura en el sistema de salut reproductiva públic i privat d’Espanya»

Segons ha explicat la doctora Cuevas la diferència de naixements a Espanya, entre el període que comprèn l’últim trimestre del 2020 i els tres primers del 2021 (329.992 naixements), i l’anterior –que comprenia l’últim trimestre del 2019 i els tres primers del 2020 (336.245 nacimientos)– ha sigut de 6.253 nadons, una xifra molt similar a la del descens dels naixements per reproducció assistida. Dades que, indica, confirmen «una ruptura en el sistema de salut reproductiva públic i privat d’Espanya, afecta directament la natalitat del país».