Coronavirus

Els pacients amb covid persistent poden mostrar signes de malaltia autoimmune un any després de la infecció

  • Aquesta troballa ofereix pistes sobre la naturalesa de la covid persistent

  • A través d’aquest estudi, es podrien produir millores en el diagnòstic i el tractament de la malaltia

Els pacients amb covid persistent poden mostrar signes de malaltia autoimmune un any després de la infecció
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les mostres de sang de pacients amb covid persistent que continuen patint fatiga i falta d’aire després d’un any mostren signes de malaltia autoimmune, segons un estudi publicat a la revista científica ‘European Respiratory Journal’.

La malaltia autoimmune es produeix quan el sistema immunitari ataca per error les parts sanes del cos, en lloc de defensar-lo contra la malaltia. Són les causes d’afeccions com l’artritis reumatoide i el lupus.

Els investigadors afirmen que aquesta troballa ofereix pistes sobre la naturalesa de la covid persistent que, en última instància, podrien conduir a millores en el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

L’estudi

La recerca, dirigida per Manali Mukherjee, de la Universitat McMaster d’Ontario (el Canadà), i el professor Chris Carlsten, de la Universitat de Colúmbia Britànica de Vancouver (el Canadà), ha reclutat 106 persones a les quals se’ls havia diagnosticat covid entre l’agost del 2020 i el setembre del 2021 i que estaven sota la cura de tres hospitals canadencs.

Els investigadors també van incloure un grup de 22 voluntaris sans i un grup de 34 persones que havien patit una infecció respiratòria no relacionada amb la covid-19, a tall de comparació.

En tres ocasions (tres, sis i 12 mesos després de recuperar-se de la infecció) es va preguntar als pacients si patien manca d’aire, tos o fatiga (símptomes típics de la covid persistent). La majoria dels pacients continuaven participant en l’estudi als sis mesos (98 de 106), mentre que només 57 van tornar a participar als 12 mesos. Els investigadors diuen que això es pot deure al fet que els pacients s’estan recuperant.

Els participants també van donar mostres de sang. Els investigadors van analitzar les mostres a la recerca de determinats anticossos. En aquest cas, els investigadors van buscar anticossos que es dirigeixen a les cèl·lules i teixits sans del cos i que se sap que contribueixen a les malalties autoimmunes.

Gairebé el 80% dels pacients amb covid-19 tenien dos o més d’aquests anticossos a la sang tres i sis mesos després de la infecció. Aquesta xifra es va reduir al 41 per cent al cap d’un any. La majoria dels voluntaris sans no presentaven signes d’aquests anticossos a la sang i, en aquells que havien patit una infecció respiratòria no relacionada amb la covid-19, els nivells d’aquests anticossos eren comparativament baixos.

Autoanticossos

Notícies relacionades

Els investigadors també van descobrir que dos «autoanticossos» específics (anomenats U1snRNP i SSb-La), juntament amb altres proteïnes (anomenades citocines) que causen inflamació, persistien en aproximadament el 30% dels pacients amb covid un any després de la infecció. Això solia passar entre els pacients que continuaven patint fatiga i dificultat per respirar.

«En la majoria dels pacients del nostre estudi, tot i que tinguessin autoanticossos poc després de la infecció, aquests es resolien al cap de 12 mesos. Ara bé, en alguns pacients, els autoanticossos persisteixen, i és més probable que aquests pacients continuïn patint els símptomes i necessitin ajuda mèdica. Aquests resultats apunten a la necessitat de fer proves per detectar signes de malaltia autoimmune en pacients amb símptomes de covid persistent que duren un any o més», apunta Mukherjee.

Temes:

Coronavirus