Nova legislació a Catalunya

Hotelers davant la prohibició de fumar en terrasses: «La gent sempre torna al bar»

Mentre que uns temen el possible impacte econòmic de la futura llei que aprovarà Catalunya, d’altres confien en la ràpida adaptació del client

Hotelers davant la prohibició de fumar en terrasses: «La gent sempre torna al bar»

Elisenda Pons

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya prepara una llei per prohibir el tabac en terrasses. L’hostaleria i l’oci nocturn són els sectors que abans han reaccionat a l’anunci del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres. El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha assegurat que està «sorprès» que el Govern no els hagi consultat sobre l’assumpte. Pallarols ha argumentat que, en el moment àlgid de la pandèmia, ja es va debatre sobre prohibir fumar a les terrasses i en aquell moment, segons Pallerols, el conseller va dir que «ja hi havia prou prohibicions».

Així, alguns hotelers estan emprenyats i creuen que la mesura els reduirà la clientela, però d’altres pensen que un bar és un bar, i que la gent no deixarà d’asseure’s a les terrasses tot i que ja no hi pugui fumar. El gremi es troba dividit davant el possible impacte econòmic d’una mesura que, d’altra banda, compta amb l’aval i el suport sense fissures de les societats mèdiques. Una volta pel barri de Sant Andreu serveix per prendre el pols al sector.

«No crec que es redueixi la clientela. La gent, si vol fumar, s’aixecarà, se n’anirà a la cantonada i després tornarà», diu l’Albert, l’amo de Ca l’Albert, a la rambla de Fabra i Puig. Recorda que quan es va deixar de fumar a l’interior dels bars i restaurants, el 2006, molts ho van vaticinar com el final d’aquests negocis. «Al principi va baixar una mica la clientela, però la gent ho va acatar ràpid i ho va complir tothom», rememora l’Albert. Des del seu bar, a la cantonada amb Gran de Sant Andreu, veu com «cada vegada es fuma menys». «No crec que això hagi de perjudicar-me el negoci», assenyala.

Més amunt, al bar restaurant La Pubilla, la María, al capdavant de la barra, no dissimula el seu emprenyament. S’ha assabentat de la notícia aquest mateix matí. «A mi em sembla fatal. Jo vull relaxar-me, prendre’m una cervesa i fumar-me un cigarro i no podré», es queixa la propietària d’aquest negoci que porta 20 anys a la Rambla Fabra i Puig. «Tindrem, segur, una disminució de la clientela. Quan es va aprovar la llei del 2006, molta gent que baixava aquí al matí a prendre’s el cafè i a fumar un cigarro va deixar de fer-ho i va passar a prendre’s el cafè a casa», diu la María.

Per a ella, prohibir fumar a les terrasses no té sentit perquè «¿què més dona, si s’és a l’aire lliure?». Durant la pandèmia de covid-19, a Catalunya no es va prohibir fumar en terrasses, sinó que es va obligar a mantenir la distància entre taules. «Si volen millorar de veritat la salut pública, que prohibeixin la venda de tabac. Perquè amb això tindrem segur una davallada de clientela», es queixa.

«No ens preocupa»

Des del restaurant Somiatruites, a la plaça del Mercadal, el Carles no mostra un àpex de preocupació per la futura llei antitabac catalana. «No crec que perdem clients. Sincerament, quan es va prohibir fumar dins no va baixar la clientela. Aquí no ens preocupa gaire, la veritat», assegura. «Al final la gent sempre torna al bar», afegeix.

Notícies relacionades

Opina el mateix que ell el Roberto, que regenta el bar Aparici, a l’altre costat de la plaça. Despreocupació total. «M’és igual que ho prohibeixin», respon amb seguretat. «¿Què farà la gent? S’aixecarà de la terrassa i se n’anirà a fumar a la cantonada. Quan es va prohibir fumar dins, sortien, fumaven i tornaven a entrar». Així, no creu que aquesta mesura hagi de perjudicar el negoci. «La gent es va adaptant», diu amb seguretat.

Més escèptica es mostra la Marta, des del Club del Cafè, al carrer de Rubén Darío. «Jo espero no viure aquesta llei, la veritat», confessa. El seu marit, amo del bar, es jubilarà al gener i llavors tancarà el negoci. «Venim de passar-ho malament amb la covid-19 i ara això. Per sort el meu marit ja es jubila», assevera. Ella creu que «no és normal tanta prohibició» i adverteix, com alguns dels seus col·legues, que aquesta mesura pot implicar una «baixada de clientela». «Cada vegada tot és més difícil per a l’hostaleria», es lamenta aquesta dona.