Polítiques socials

El tercer sector denuncia que el Govern incompleix el conveni contra la pobresa energètica

  • La Taula del Tercer Sector i l’APE reclamen que es condemni el deute de les famílies vulnerables

23172400 59

23172400 59 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Taula del Tercer Sector Social han denunciat aquest divendres l’incompliment per part del Govern dels compromisos adquirits en relació amb el conveni que regula la pobresa energètica a Catalunya firmat amb Endesa. Assenyalen que «un any i mig després no s’ha desplegat com és necessari» i ha quedat sense resoldre el deute acumulat per les famílies durant el 2021. Per això, les entitats avisen que no participaran en les pròximes reunions del grup de treball del conveni si no s’asseguren avenços significatius. La presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha mostrat la seva preocupació de cara als pròxims mesos «en un context de crisi socioeconòmica greu» amb uns preus de l’energia «desbocats».

En una compareixença conjunta, les entitats han assegurat que no entenen per què no s’està avançant en els compromisos adquirits pel Govern si es disposa «d’una eina que funciona». I han alertat que el deute de les famílies vulnerabilitzades continua incrementant-se. «Estan cada vegada més empobrides», remarca Alsina.

De fet, també ha recordat que ja estan notant els efectes de la inflació i la pujada de les factures energètiques «en forma de més peticions». Una situació que, ha assegurat, ja van viure durant la pandèmia, quan les famílies hi van acudir per poder fer front a certes despeses, com la vivenda.

«Estem enmig d’una crisi social molt greu que encara podria ser pitjor pel fantasma d’una possible recessió», ha avisat Alsina. Així, ha recordat que la situació podria empitjorar «en poques setmanes» agreujant «tot el que ja s’estava acumulant per la pandèmia».

«Cansats de paraules»

En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, que ha afirmat que al juny el Departament de Drets Socials es va comprometre a condonar el deute de 2021 de les famílies «abans de les vacances d’estiu». «Tenim seriosos dubtes que arribi abans que acabi l’hivern», ha lamentat. De fet, apunta que el deute del 2021 serà probablement superior a la del 2020 que va ascendir als 12 milions d’euros.

Notícies relacionades

Les entitats demanen a la conselleria que assumeixi «més protagonisme» i «lideratge» en aquest àmbit. «No pot continuar traient-se de sobre responsabilitats, ha de resoldre el deute del 2021 i tirar endavant els comptadors socials», ha afegit.

«En l’última reunió ja vam traslladar la nostra disconformitat en com s’estan portant les coses, és un espai necessari, però necessitem que serveixi per plantejar fets, ja ens hem cansat de les paraules», ha reblat Campuzano.