col·lectius socials

La Generalitat posa en perill les entitats socials per l’impagament de subvencions

  • Les entitats del Tercer Sector han hagut d’avançar 33 milions d’euros en projectes d’atenció i suport a les persones vulnerables pel retard en els pagaments de les subvencions del Govern

Aliments a la seu de l’oenagé a Barcelona a l’espera de ser retirats per altres entitats, al setembre.

Aliments a la seu de l’oenagé a Barcelona a l’espera de ser retirats per altres entitats, al setembre. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

Les entitats del Tercer Sector es troben en una situació límit. La seva principal font de finançament, les subvencions que els injecta la Generalitat,tenen un retard de més de mig any respecte al període d’execució. En concret, les entitats socials han hagut d’avançar 19 milions d’euros de les dues últimes convocatòries COSPE i 14 milions de les ajudes de l’IRPF. «Ofegar-nos econòmicament és ofegar les persones en situacions vulnerables que nosaltres ajudem», ha remarcat Marta Obdúlia, membre de la junta directiva i responsable del grup de treball de finançament de la Taula del Tercer Sector social. Aquesta situació provocada per una lentitud burocràtica s’ha agreujat arran de la pandèmia. El Govern reconeix el retard, i l’explica pel canvi en els cartipassos de les conselleries.

Davant aquesta situació la taula ha proposat al Govern un grup de treball mixt amb el tercer sector per millorar el sistema de finançament i ha plantejat diverses propostes a la Generalitat. Per exemple, garantir el pagament de les convocatòries de les subvencions durant el primer trimestre de l’any i assegurar la interlocució permanent a tots els nivells. «Hem demanat al Govern que resolgui ja aquesta situació, i les propostes de millora del sistema de finançament ja les hem traslladat al Parlament», explicava Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Les entitats, al límit

Les entitats denuncien que la falta de liquiditat no només afecta el milió i mig de persones vulnerables que es veuen beneficiades amb aquestes subvencions, sinó també els treballadors. Al no haver rebut encara les partides no poden atendre tots els pagaments. Inmaculada Fernández, directora de l’associació Familiars de Malalts d’Alzheimer ha explicat el drama en el qual es troben les entitats per no haver rebut encara les subvencions. «L’any passat aquest equip tècnic va atendre moltes famílies i aquest any estem tenint problemes per atendre els pagaments de les seves nòmines si els ingressos no els rebem aviat. Són moltes les famílies afectades per aquesta falta de liquiditat, ja no només aquelles famílies per a les quals nosaltres treballem, si no també les dels nostres treballadors», comentava.

Notícies relacionades

Aquesta falta de liquiditat, a més, afecta també les seus de les entitats, que és des d’on es fa de manera centralitzada l’acció social. «El nostre model necessita la col·laboració pública i privada però el paper de les administracions és central. Des de sempre hem afrontat les despeses i nosaltres intentem no deixar de pagar les nòmines per continuar finançant projectes i posar les persones vulnerables en el centre, però és veritat que tenim dificultats amb altres pagaments, com per exemple els lloguers», comentava Gemma Maudes, vocal de la Federació Catalana de Drogodependències.

Des de la Generalitat asseguren que la convocatòria de les subvencions de l’IRPF del 2021 es va retardar a causa del canvi de Govern i de la reestructura d’algunes competències als diferents departaments. La convocatòria, per tant, va sortir el desembre del 2021 i actualment ja hi ha una resolució provisional. La convocatòria de l’IRPF d’aquest 2022 s’ha fet dins dels terminis i es preveu que durant el primer trimestre del 2023 ja estiguin les dues convocatòries al dia.

Temes:

Generalitat