La lluita contra la pandèmia

Tenir un sistema immune desequilibrat quintuplica el risc de morir per covid

  • Un estudi de l’Hospital del Mar recomana un abordatge terapèutic més agressiu en aquests pacients

  • Els científics adverteixen que aquesta situació pot repetir-se en altres infeccions virals

Tenir un sistema immune desequilibrat quintuplica el risc de morir per covid
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els pacients ingressats per infecció per SARS-CoV-2 amb els nivells de dues cèl·lules del sistema immunitari desequilibrats, els limfòcits T CD4 i CD8, tenen més mal pronòstic i multipliquen per cinc el risc de morir, segons un estudi liderat per investigadors de l’Hospital del Mar de Barcelona que s’ha fet públic aquest divendres.

L’estudi, publicat per la revista ‘Frontiers in Medicine’ i en el que també ha participat la universitats Pompeu Fabra i l’Autònoma de Barcelona, recomana un abordatge terapèutic més agressiu en aquests pacients des del moment de l’ingrés i adverteix que aquesta situació es pot repetir en altres infeccions virals.

La troballa mostra que les persones amb un desequilibri en el balanç del sistema immunitari abans de la infecció per covid-19 tenen 4,6 vegades més probabilitats de morir pel virus i el doble de patir problemes respiratoris.

Segons ha explicat el cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i investigador de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBERINFEC, Robert Güerri, «una de les peces del sistema immunitari en la seva lluita contra patògens són els limfòcits T, que són els que confereixen la immunitat cel·lular».

«Entre ells, els més representatius són els limfòcits T CD4, centrats en organitzar la resposta immunitària, i els limfòcits T CD8, que són citotòxics, encarregats de destruir els invasors. En una situació ideal, hi ha entre 1 i 1,5 limfòcits CD4 per cada limfòcit CD8. Però aquest balanç no és estable i el desequilibri suposa un risc de contagiar-se per SARS-CoV-2 i desenvolupar la covid-19», ha detallat Güerri.

Segons l’infectòleg, «tenir el sistema immunitari equilibrat en la fase aguda de la infecció és el que ofereix un millor pronòstic amb menor mortalitat i probabilitat de complicacions. Però si l’equilibri entre CD4 i CD8 és alt amb una inadequada expansió de CD8, es genera una pitjor resposta en la fase aguda de la infecció i, per tant, pitjor pronòstic, més dificultat respiratòria i mortalitat».

Seguiment de 388 pacients

En aquest estudi, els investigadors van analitzar els nivells d’aquestes cèl·lules i el seu balanç en 388 pacients ingressats per aquesta patologia a l’Hospital del Mar durant la primera onada de la pandèmia.

Per tant, van veure que els pacients que presentaven una ràtio de CD4/CD8 superior al normal, tenien 4,6 vegades més risc de morir i el doble de probabilitats de patir dificultats respiratòries i necessitar assistència.

Segons l’estudi, en cas de tenir una relació de CD4/CD8 inferior a la normal, també s’incrementa el risc, però de forma més moderada: 2,7 vegades més probabilitat de mort.

«En el cas de les persones que tenen menys CD8 en la fase aguda, el virus els pot afectar més. I com que el número no s’expandeix bé, el pronòstic és pitjor», ha remarcat Ana Pascual, autora principal del treball, que ressalta que aquesta conclusió és independent de l’edat i el gènere dels pacients.

El factor genètic

Segons els investigadors, l’evolució del nombre de limfòcits està regulada per aspectes genètics de cada persona, tot i que està demostrat que el SARS-CoV-2 pot atacar els limfòcits CD8 i evitar que es multipliqui per combatre la infecció i la malaltia.

Segons Güerri, davant d’aquesta situació, disposar de la informació sobre el balanç del sistema immunitari en el moment de l’ingrés dels pacients pot permetre seleccionar aquells en els quals serà necessari aplicar un abordatge terapèutic més agressiu per avançar-se a les possibles complicacions que es poden produir.

Notícies relacionades

«Els resultats obtinguts demostren la importància de posar el focus en la importància de monitoritzar la resposta immunitària, perquè el fet de tenir una resposta immunitària balancejada i equilibrada afecta el pronòstic», ha insistit Güerri, que ha admès que fins ara era un factor que no es tenia en compte a l’hora d’abordar els pacients.

Al seu torn, els autors de l’estudi apunten que aquesta troballa es pot aplicar a altres infeccions virals i així aconseguir un marcador pronòstic precoç de l’evolució dels malalts.