ENTREVISTA

Daniel Osiàs: «La transformació social és una cursa de fons»

El director de la Fundació Marianao, de Sant Boi, demana un canvi de xip a les administracions públiques

Daniel Osiàs: «La transformació social és una cursa de fons»

ROBERT RAMOSe

3
Es llegeix en minuts

Daniel Osiàs és el director de la Fundació Marianao, una entitat social que, amb voluntat transformadora, treballa al barri del mateix nom de Sant Boi de Llobregat. El seu projecte Espurna compta amb el suport del Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials de la Fundació La Caixa, la dotació a Catalunya de la qual ascendeix aquest any fins als 10,5 milions. Conscient que la seva és una cursa de fons, Marianao tornarà a presentar-se a la convocatòria d’ajudes de l’entitat.   

Presenti’ns la Fundació Marianao. 

Ens definim com una entitat d’acció comunitària, arrelada al barri, amb més de 35 anys d’història. Marianao s’explica a través del treball en quatre reptes: el benestar de la infància i les seves famílies; l’escola de noves oportunitats per a joves que no han superat l’ESO; inclusió social, i el programa de promoció de la participació i l’empoderament de la ciutadania, especialment dels joves, perquè siguin protagonistes i, des del seu compromís, construeixin respostes per al seu barri. Volem promoure una ciutadania crítica, compromesa i solidària amb el seu entorn, el millor antídot contra el populisme. Volem educar per transformar la realitat.

Anem de crisi en crisi.

Nosaltres ja parlem d’una crisi permanent. I al final, més enllà de l’impacte econòmic, que continua colpejant els més empobrits, resulta molt difícil sostenir aquesta situació des d’un punt de vista emocional o mental. Els problemes de salut mental s’estan socialitzant, la resiliència de la gent té un límit. La salut mental i l’empobriment són dels reptes més importants a abordar als nostres barris.

¿Famílies cada vegada més vulnerables i entitats amb menys recursos? 

Aquí hi ha una paradoxa: quan més necessitat hi ha i, per tant, menys recursos hi ha disponibles, més necessàries són les entitats socials, però alhora menys recursos tenen. Les entitats socials ens hem acostumat a funcionar fent malabars. A Marianao, conscients que la dependència única de l’Administració pública és d’alt risc, fa anys que optem per una estratègia basada en la diversificació de les fonts de finançament. Treballem intensament la generació d’aliances públiques i privades, entenent que tots els agents socials, empresarials, cívics, educatius, etcètera poden i s’han de comprometre amb la seva societat; nosaltres intentem catalitzar aquesta solidaritat i transformar-la en projectes socials. No només a través de les seves aportacions econòmiques, també promovent la construcció conjunta de polítiques i innovació social.

¿Quin ha de ser el paper de l’Administració pública?

L’Administració pública és garant de drets, però entenem que no hauria de ser l’única responsable de l’àmbit públic. Hem d’entendre que l’àmbit públic és cosa de tots i de totes. Des de Marianao ens sentim compromesos amb el bé comú. L’Administració ha d’entendre que, en una societat cada vegada més complexa, o hi juguem tots i som capaços de trobar espais horitzontals de relació, o no avançarem. És necessari un canvi cultural, de xip.

Parlava abans d’aliances, expliqui’ns el projecte Espurna que impulsen amb la col·laboració de la Fundació La Caixa.

S’enfoca al públic adolescent i jove, entre 14 i 31 anys. El que pretén és generar un entorn inclusiu, educatiu i generador d’hàbits saludables per a joves que viuen en situació de vulnerabilitat, però obert a qualsevol jove del barri. Es tracta de transformar-los les vides, moltes vegades colpejades per relats vitals i familiars molt durs. El projecte té tres potes: formació, que treballem amb instituts del barri; oci saludable, amb la iniciativa Vente Pa’Ká, que ofereix activitats d’oci alternatiu el cap de setmana, en horari de tarda i nocturn i dinamitzades i organitzades pels mateixos joves, i acompanyament per als que vulguin construir un projecte social. Aquest any hem arribat a 930 joves, però estimem que l’impacte indirecte ha arribat a 4.000 persones a tot el barri.  

Notícies relacionades

I optaran a un segon any de suport per a l’Espurna.

-Sí, per descomptat. La transformació social és una cursa de fons. Aquests projectes amb adolescents i joves, que són els líders del futur, la nostra esperança per a un món millor, reclamen temps.  

Un futur d’oportunitats

Temes:

Joves