Tendències socials

França és el nou Lepe: els francesos es converteixen en la burla de moda entre adolescents

  • «Francès l’últim» o «qui parli és francès» són frases repetides en to burlesc per la generació Z

França és el nou Lepe: els francesos es converteixen en la burla de moda entre adolescents
4
Es llegeix en minuts

De Barcelona a Oviedo i de Madrid a Múrcia i València. A l’escalf d’internet, les bromes sobre francesos corren com la pólvora i triomfen entre els més joves de tota la geografia espanyola, fins al punt que s’han convertit en un fenomen social i una nova forma de comunicació entre els nois i les noies de la generació Z (els nascuts entre 1997 i el 2012).

Si bé els ‘boomers’ feien acudits a costa d’aquell vell clixé dels «de Lepe», el blanc de les rialles i les burles per als Z són ara els francesos. No és estrany haver sentit aquest estiu grups d’adolescents dir-se entre ells frases com «si no et banyes a la platja ets francès», «francès l’últim a sortir de la piscina» o «qui parli és francès». Però, ¿d’on ve aquesta nova fixació cap als nostres veïns? 

El mural de Reddit

Si bé és cert que la rivalitat entre espanyols i francesos es remunta a dècades enrere (allà hi ha el clàssic estereotip de la ‘grandeur’ i altres clixés), aquesta nova ‘enemistat’ o facècia sembla haver sorgit de Reddit Place, un mural de píxels col·laboratiu inaugurat el 2017 i que aquest 2022 ha tornat a activar-se convertint-se en un particular camp de batalla. El funcionament de l’aplicació és molt senzill: simplement cal omplir un mosaic en blanc a través de la col·locació de píxels d’una paleta predeterminada de 16 colors i el resultat final és la creació conjunta de tots els píxels posats pels usuaris. Per a la creació de les imatges que es poden veure al mural final, són moltes les comunitats o els usuaris que es posen d’acord per crear diferents figures, logos i fins i tot banderes. És precisament aquesta col·laboració la que ha desencadenat la rivalitat, especialment entre la comunitat espanyola, liderada pels ‘streamers’ Ibai Llanos, Auronplay i Rubius, i la francesa, amb Ecrisio i Kameto al capdavant. Aquesta guerra entre comunitats ha generat una onada de mems a Reddit i a Twitter que ha convertit el gentilici ‘francès’ en gairebé un insult o una burla generacional.

D’internet al carrer

De fet, el conflicte desencadenat a les xarxes pel mural de Reddit s’ha convertit en un fenomen social entre els joves aquest estiu, quan aquesta batalla ha transcendit la pantalla i ha arribat a tots els carrers del país. Els nois i les noies asseguren que, malgrat que sembli que s’expressa odi envers la comunitat francesa, en realitat s’ha convertit en una espècie de broma i que s’utilitzen les comparacions amb francesos en to humorístic amb els amics. El Xavier, de 16 anys, explica que aquest estiu ha començat a utilitzar aquestes expressions amb els seus col·legues en el seu dia a dia. «Quan volem fer la guitza a algun amic utilitzem la comparació amb els francesos, perquè és una cosa divertida. Per exemple, si som tots a la piscina i algú no es vol tirar a l’aigua, diem la frase ‘francès el que no es tiri’ i riem tots», explica aquest jove. L’«és francès» també s’ha convertit en una frase humorística i condescendent per justificar que algú no ha entès alguna cosa o que ha fet alguna tonteria, explica el Samuel, de 20 anys. Vaja, l’equivalent a l’antic «és tonto».

«El mem de l’estiu»

L’Emma, també de 20 anys, explica que malgrat que ella no ha arribat a utilitzar aquestes expressions amb el seu cercle d’amics, sí que l’identifica com el «mem de l’estiu». Aquesta noia explica que la viralitat dels mems que hi ha hagut a les xarxes, unida a l’atàvica rivalitat amb els francesos, «ha fet ‘boom’ aquest any» i s’ha estès entre els joves. Tot i així, comenta que «és una broma que no es fa per ofendre». «Jo tinc una amiga francesa que ha estat aquest any a Espanya i no ha tingut cap problema més enllà d’algun acudit», afegeix.

Notícies relacionades

En la mateixa línia que l’Emma, Marcos Ramos, un murcià de 19 anys, confirma que els acudits de francesos han sigut la broma de la temporada, però apunta que això no ve d’ara, sinó que és el resultat de molts episodis conflictius a les xarxes amb els nostres veïns. «Aquesta última onada que ha desencadenat la bogeria surt de Reddit, però ja ve de fa molt temps. Per exemple, ja hi havia mems quan els francesos van acusar Rafa Nadal de dopatge o quan s’ha vist el tracte que està fent l’escuderia Alpine a Fernando Alonso. A més, entre la comunitat ‘gamer’ també es diu que els francesos són molt tramposos jugant al LOL», relata aquest jove.

El temps dirà si aquest nova facècia ha vingut per quedar-se o, per contra, si té els dies explicats, per aquesta màxima d’internet que diu que quan una moda arriba a les dimensions de fenomen està irremeiablement a punt de desaparèixer. De moment, si sentiu que els vostres fills es riuen dels francesos o utilitzen el terme ‘francès’ per burlar-se de vosaltres, aquí en teniu l’explicació.