Investigació

Detingut a Empuriabrava un home disposat a cometre un atemptat gihadista a Catalunya

  • L’individu, que va ser descobert amb una granada de la Guerra Civil el maig passat, serà expulsat al Marroc

Agentes de los Mossos en una imagen de archivo.

Agentes de los Mossos en una imagen de archivo. / Epi_rc_cat

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut un veí marroquí d’Empuriabrava (Girona) disposat a cometre un atemptat a Espanya. Es tracta d’un home que ja havia culminat el seu procés de radicalització gihadista, i això significa, remarca en declaracions a EL PERIÓDICO un inspector de la Comissaria General d’Informació de la policia catalana, que havia integrat l’argumentari que defensa l’ús de la violència contra els qui considera enemics i tenia la intenció de protagonitzar un atac violent.

«L’amenaça de les accions violentes ha canviat molt», recorda la mateixa font policial, en al·lusió a les facilitats que l’entorn digital ha donat als propagandistes d’ideologies violentes, com el gihadisme o el nacionalisme blanc. Actualment, ja no és necessària l’existència d’una cèl·lula en contacte permanent amb una organització central, com passava en el cas d’Al-Qaida. I els casos d’individus autoradicalitzats, com l’arrestat a Empuriabrava, són freqüents. Sense cap contacte amb Estat Islàmic, havia fet seus postulats d’aquest corrent i tenia, així mateix, intenció de viatjar a països en conflicte.

Una mina de la Guerra Civil

En una intervenció efectuada en un domicili ocupat d’Empuriabrava, la policia catalana hi va trobar un explosiu de la Guerra Civil. L’amo d’aquesta mina, un home de 30 anys, tenia, a més, diversos ganivets. Les seves dades van passar en mans d’Informació, que va posar la lupa sobre ell.

Quan es va poder comprovar que es tractava d’un individu radicalitzat, que havia canviat l’aspecte i adoptat una conducta més agressiva, es va avisar l’Audiència Nacional. I es va activar un seguiment policial per evitar que cometés l’atemptat abans de la detenció. En un comunicat d’aquest dilluns, els Mossos han remarcat que «en cap moment hi ha hagut risc per a la ciutadania».

El 2 de setembre passat va ser arrestat i per ordre de l’Audiència Nacional es manté ingressat en un centre d’internament d’estrangers (CIE) pendent d’un procés d’expulsió per seguretat nacional. La decisió, que encaixa dins del que preveu la llei, sí que sorprèn, perquè implica també perdre de vista un sospitós que els Mossos consideren prou radicalitzat per cometre un atemptat.

El detingut defensava postulats ideològics gihadistes –que són una tergiversació de l’Islam– i, a més de semblar que volia protagonitzar un atac, també feia «un procés intens de difusió massiva de continguts» a altres persones per animar-les a fer el mateix pas.

Notícies relacionades

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha avisat que «l’amenaça terrorista continua vigent a tot Europa», una situació davant la qual ha assegurat que es destinaran tots els recursos necessaris per protegir la ciutadania, i ha felicitat els Mossos per la seva feina.

La policia catalana recorda als ciutadans que si hi ha indicis o sospites relacionades amb el terrorisme les han de comunicar a través del 937.285.220 o el correu mossos.terrorisme@gencat.cat.