Francesc proclama beat Joan Pau I, el Papa amb una mort que va alimentar quatre dècades de misteri

  • Albino Luciani va morir el 1978, en plena guerra freda i poc abans que esclatessin una sèrie d’escàndols financers que van involucrar el Vaticà

  • El Papa argentí aprofita l’esdeveniment per criticar els que s’aprofiten «de les pors de la societat» i prometen «ser el salvador que resoldrà els problemes»

Francesc proclama beat Joan Pau I, el Papa amb una mort que va alimentar quatre dècades de misteri

AFP/VINCENZO PINTO

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Aquest diumenge el papa Francesc ha proclamat beat Joan Pau I, també conegut com el pontífex «dels 33 dies», pel nombre de dies que va durar el seu brevíssim pontificat entre el 26 d’agost i el 28 de setembre de 1978, quan el jerarca catòlic va morir sobtadament. Últim Papa italià i nascut amb el nom d’Albino Luciani, Joan Pau I va obtenir el reconeixement en una cerimònia presidida pel mateix Francesc i que va ser seguida per unes 25.000 persones a la plaça de Sant Pere.

L’Església catòlica ha intentat així posar un punt final a gairebé mig segle d’especulacions sobre la misteriosa mort del difunt pontífex. L’efímer Papa, de fet, va morir en un moment de grans turbulències geopolítiques al Vell Continent, amb la Guerra Freda i el terrorisme a Itàlia en ple apogeu, i poc abans que es coneguessin públicament una sèrie de greus escàndols financers que van afectar directament el petit Estat teocràtic.

Unes circumstàncies, aquestes, que van inflar la teoria que Luciani, en realitat, havia sigut assassinat, per la seva intenció de centrar-se a combatre la corrupció al Vaticà. Això últim fins i tot va arribar a ser la tesi d’un llibre de 1984 de l’autor britànic David Yallop, ‘En nombre de Dios’, un volum que va vendre milions d’exemplars i que ara la periodista i vicepostuladora de la causa de canonització de Joan Pau I, Stefania Falasca, ha qualificat de «fake news».

En efecte, segons Falasca, que ha integrat l’equip d’experts que van promoure la causa de beatificació del mort Papa, els informes i testimonis recollits sobre la mort de Joan Pau I confirmarien que el difunt Papa no va morir per una fosca conspiració, sinó per un infart que va posar fi a la seva vida de manera fulmínia. Aquesta és la tesi que també recolza el Vaticà, després de diversos anys en què les especulacions sobre la causa de la mort de Luciani hagin donat peu a desenes de llibres, ponències i articles sobre l’assumpte. Un altre exemple és el del també britànic John Cornwell, que el 1987 va publicar un llibre –que també va tenir vendes de rècord– en el qual s’afirmava que Joan Pau I va morir «per negligència». «No es van cuidar bé de la seva salut», va afirmar Cornwell.

En realitat, la sobtada mort de Joan Pau I suscita suspicàcies des de sempre també perquè, poc després de la seva mort, el Vaticà va donar dues diferents versions del succés. Primer va dir que el seu cadàver havia sigut trobat per un secretari, després que havia sigut trobat per una monja que havia anat a portar-li l’esmorzar. I, en aquestes circumstàncies, la mort de Joan Pau I va portar al nomenament del polonès Karol Wojtyla, Joan Pau II, un dels Papes que més temps va exercir com a pontífex. «És una pena que aquesta història, aquesta novel·la negra, segueixi. Va ser una mort natural», va concloure, tot i així, divendres passat el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin.

Francesc contra els que s’aprofiten de les «pors»

Notícies relacionades

Un tema a part han sigut, les paraules de Francisco, que va aprofitar l’esdeveniment per criticar els que s’aprofiten de «les pors de la societat» i prometen «ser el salvador que resoldrà els problemes». Aquests. «en realitat, el que volen és que augmenti la seva acceptació, el seu poder, la seva pròpia figura, la seva capacitat de tenir les coses a la mà», ha denunciat Jorge Mario Bergoglio en l’homilia per la cerimònia.

Curiosament, el suposat miracle gràcies al qual Luciani ha sigut declarat beat prové de l’Argentina, el país de naixement de Francesc, actualment immers en una greu crisi política que continua des de fa diversos mesos. En concret, el miracle remet una jove que, el 2011, estava a punt de morir, després que li diagnostiquessin «encefalopatia inflamatòria aguda severa, malaltia epilèptica refractària maligna i xoc sèptic». Malgrat això, la jove, anomenada Candela Giarda, es va recuperar després que la seva mare resés, segons el seu relat, a Joan Pau I.