L’educació a Catalunya

Tornada a l'escola a Catalunya: Les extraescolars gratuïtes, la «principal preocupació» de les famílies

  • L’aFFaC demana a Educació un curs amb diàleg: «No volem més anuncis sense consens. S’ha de consultar la comunitat educativa»

A1-124886614.jpg

A1-124886614.jpg / David Aparicio (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les famílies catalanes afronten la tornada a l’escola amb l’alleujament de saber que no hi ha vagues convocades després que els sindicats de professors i el Departament d’Educació firmessin una pau que suposarà la incorporació, al gener, de 3.500 docents. Ara la seva «principal preocupació», almenys la més immediata, són les activitats extraescolars gratuïtes del setembre que Educació es va comprometre a garantir quan va anunciar el nou calendari escolar.

El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha assegurat que «tots els centres» tenen ja firmats els contractes per oferir aquestes activitats. La majoria, ha explicat, ha optat per ampliar els contractes amb les empreses que cobreixen el servei de menjador i del migdia.

En la principal associació de famílies de l’escola pública aFFaC no ho veuen tan clar. «Al juliol hi havia centres que no tenien tancats els contractes. Les empreses del sector també alertaven de falta de monitors (la ràtio és d’1 monitor per cada 16 alumnes). I hi ha direccions que no han volgut assumir aquesta responsabilitat», assenyala la directora de l’entitat, Lidón Gasull. Les famílies esperen a aquest dilluns 5 de setembre. «Ja veurem si les tardes estan garantides i amb una oferta de qualitat». Serà determinant la xifra d’alumnes que s’apuntaran a aquestes activitats. «Intuïm que el Departament ha fet la seva estimació donant per fet que hi ha un percentatge d’alumnes que no s’hi quedaran», afegeix Gasull.

En la presentació del curs 22-23, Cambray va assegurar que Educació «avaluarà» com funcionen totes les mesures vinculades al polèmic avançament de l’inici del curs per «prendre decisions» de cara al curs 23-24 vinent.

«Aprendre dels errors»

Notícies relacionades

Això és precisament el que li demanen les famílies. «Els canvis ja estan en marxa. Ara s’ha d’observar i veure què funciona i què no i treballar junts per millorar», afirma Gasull. En aquest sentit, mostra al Departament la disposició de les famílies a «parlar sempre, però des del principi». «Aquest curs ha de servir per teixir consensos, dialogar amb serenitat i avançar junts per aconseguir una educació de qualitat a Catalunya». «Espero que aprenguin dels errors i consultin la comunitat educativa», afirma.

«No volem més anuncis sorpresa, amb canvis constants i sense consens. Aquesta no ha de ser la manera d’afrontar les polítiques d’educació. Les escoles necessiten conèixer les regles del joc i estabilitat per treballar. Les famílies demanem estabilitat i un curs tan tranquil com es pugui», insisteix la directora d’aFFaC.