100 barris de 38 municipis

La Generalitat anuncia un pla de rehabilitació de vivendes de 97 milions

  • La consellera afirma que és una «grandíssima oportunitat» per poder rebaixar les factures de llum i gas

Promoción de viviendas a la venta, en Barcelona.

Promoción de viviendas a la venta, en Barcelona.

2
Es llegeix en minuts
ACN

La Generalitat destinarà 97 milions d’euros, a través de l’Agència Catalana de l’Habitatge, a la rehabilitació de vivendes per la millora de l’eficiència energètica. Segons ha anunciat aquest dijous la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en un acte a Igualada (l’Anoia), es tracta d’una línia de subvencions amb finançament dels fons europeus Next Generation, que permetrà rehabilitar amb criteris d’eficiència energètica 7.944 vivendes a 100 barris de 38 municipis. Cervera ha afirmat que el principal propòsit de les ajudes és fomentar l’estalvi energètic i ha remarcat que es tracta d’una «grandíssima oportunitat» per poder rebaixar les factures de la llum i del gas.

Tal com ha detallat Cervera, les subvencions per la rehabilitació de les vivendes es donaran en funció de l’estalvi energètic que es derivi de la reforma. En aquest sentit, ha concretat que si s’assoleix una reducció del 30 per cent, la subvenció pot arribar fins al 40 per cent, amb un màxim de 8.100 euros per vivenda. En cas que l’estalvi sigui del 45%, se subvencionarà fins al 65% de la rehabilitació, amb un màxim de 14.500 euros per vivenda, i si la reducció és del 60%, es podrà subvencionar fins a un 80% de l’obra, amb un màxim de 21.400 euros per vivenda.

Tanmateix, la titular de Drets Socials ha assenyalat que, a fi que totes les famílies puguin accedir a les ajudes, el programa de subvencions inclou arribar fins al 100% del finançament en el cas de les rehabilitacions fetes en vivendes de famílies vulnerables. «Són ajudes per als ciutadans i volem que en puguin disfrutar al 100%», ha afirmat Cervera.

Quant als barris o àrees on es tiraran endavant aquestes reformes, Cervera ha explicat que han sigut els ajuntaments de cada municipi els que han establert «zones prioritàries» en les quals actuar. Tant l’Àrea Metropolitana de Barcelona com la mateixa capital catalana queden excloses d’aquest programa, ja que es beneficiaran d’altres convocatòries, segons ha informat el departament.

El Departament de Drets Socials ha afegit que, a part de les accions en matèria d’eficiència energètica, també podran portar-se a terme obres per millorar-ne l’accessibilitat, com la instal·lació d’ascensors, o la degradació física de l’edifici. Així mateix, el programa inclou també actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, com noves infraestructures de sanejament i millora de les zones verdes o zones comunitàries.

Igualada rehabilitarà 355 vivendes

Notícies relacionades

En l’acte celebrat davant el Mercat de la Masuca d’Igualada, una de les ciutats beneficiàries d’aquestes ajudes, l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, ha explicat que el Departament de Drets Socials ha destinat una partida de 6,8 milions d’euros a la reparació de 355 edificis. Una dotació de diners que Castells ha qualificat d’«històrica». «És la subvenció més alta que s’ha donat mai a Igualada, i anirà a parar a les persones i barris que més la necessiten», ha afirmat.

Les actuacions, segons ha detallat Castells, es faran a cinc barris: Set Camins, el Rec, el casc antic, Montserrat i la Masuca. En la mateixa línia que la consellera de Drets Socials, l’alcalde d’Igualada ha fet valer la importància d’invertir en la reforma d’edificis per millorar-ne l’eficiència energètica i ha remarcat que «és una obligació» derivada del canvi climàtic.