L’educació a Catalunya

El Departament d’Educació i els professors acorden el final de les vagues

  • El pacte suposarà la incorporació de 3.500 docents a partir de l’1 de gener del 2023 i una inversió de 170 milions d’euros

  • Tots els mestres recuperen l’hora que van perdre el 2012 i la podran dedicar a tasques d’organització i preparació de projectes

El Departament d’Educació i els professors acorden el final de les vagues

MARTÍ RODRIGUEZ/ACN

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El curs escolar 22-23 a Catalunya començarà el 5 de setembre sense el conflicte obert el curs passat entre els sindicats de professors i el Departament d’Educació. Una notícia molt esperada per tota la comunitat educativa. Les dues parts han arribat aquest dijous a un acord pel qual els sindicats desconvoquen les vagues previstes del 7 i el 28 de setembre a canvi que Educació els torni l’hora lectiva que van perdre amb les retallades del 2012 a partir de l’1 de gener del 2023. El comitè de vaga ha fet especial esment en què en l’acord constés aquesta data, l’1 de gener, perquè la mesura entri en vigor el mateix dia.

A partir d’ara, el departament treballarà amb les direccions de tots els centres educatius per desplegar la mesura, que suposarà ajustos en l’organització del personal dels centres. Així mateix, la conselleria i els sindicats aniran planificant les altres reclamacions de cara a l’objectiu de revertir totes les retallades que pateix el sistema des de fa 10 anys.

Recuperar aquesta hora lectiva tant a primària com a secundària per al conjunt del professorat al mateix temps i en aquest curs 22-23 era la línia vermella dels sindicats en les negociacions. Des de feia mesos tenien clar que no renunciarien a aquesta reivindicació. I finalment, la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray ha acceptat les seves peticions. Ha sigut possible, han argumentat, perquè el Govern ha pogut augmentar el sostre de despesa i destinar una partida en els Pressupostos del 2023.

La «pressió» del professorat

Notícies relacionades

La mesura suposarà una inversió de 170 milions euros i la incorporació al sistema educatiu català de 3.500 docents; 1.500 de primària i 2.000 de secundària. Així mateix, la recuperació de l’hora lectiva permetrà als professors actuals dedicar una hora de la seva jornada a tasques d’organització i preparació de projectes. «Revertim la principal retallada que hi havia en educació. És un pas molt important per millorar la qualitat del nostre sistema educatiu», ha destacat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray.

La portaveu de la UGT, Lorena Martínez, ha agraït a tot el professorat la seva mobilització en les protestes del curs passat. «Ha sigut la pressió que han fet sobre el departament el que ens ha portat fins aquí», ha destacat Martínez. Ha advertit que els sindicats no deixaran de lluitar per revertir la resta de retallades.