El temps

Catalunya activa el pla Inuncat en previsió de pluges intenses aquest dijous

¿En què consisteix el pla Inuncat activat a Catalunya per tempestes i pluges intenses?

1
Es llegeix en minuts
EP

Zones de l’interior i del litoral de Catalunya estaran en risc per xàfecs, tempestes localment fortes i calamarsa aquest dijous al costat dels entorns del Pirineu i Sistema Ibèric i zones del nord del País Valencià. Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ja ha activat el pla Inuncat per un episodi generalitzat de pluja.

En total, 12 províncies estaran aquest dijous en avís groc per pluges que aniran acompanyades de tempestes, mentre que 2 províncies estaran en risc per fenòmens costaners, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, Conca i Guadalajara estaran en risc per tempestes, mentre que Osca, Terol, Saragossa, Sòria, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Castelló i València estaran en risc per pluges i tempestes, amb acumulacions d’entre 15 i 20 litres per hora, a causa de les pluges que es produiran a partir de les 14 hores. A més, Gran Canària, Tenerife, La Palma i La Gomera estaran en risc per forts vents del nord-est de força set al canal Anaga-Agaete i mar endins al nord-oest i sud-est.

Xàfecs

Així mateix, es produiran xàfecs i tempestes a l’Ebre i a l’est de la Meseta Sud. Al Pirineu, el Sistema Ibèric i zones de l’interior i del litoral de Catalunya i el País Valencià s’esperen xàfecs forts que poden anar acompanyats de calamarsa. Quant a la Meseta Nord, el Sistema Central, les serres del sud-est i interior de Mallorca, aquests xàfecs i tempestes seran ocasionals i més febles.

Notícies relacionades

Respecte a les temperatures, les màximes, en general, aniran en descens tret a l’extrem sud-oest peninsular, l’Estret i les Balears, on es mantindran amb pocs canvis, i arribaran a superar els 35 graus a les valls dels principals rius del quadrant sud-oest peninsular. Quant a les mínimes, aniran en augment a l’extrem nord-est, i en descens a l’oest, nord-oest i les Canàries.

D’altra banda, s’esperen vents de nord i nord-est als litorals del nord-oest i sud-est peninsular, cerç a l’Ebre, tramuntana a l’Empordà, est a les Balears i alisis a les Canàries. A la resta, vents fluixos variables, amb predomini del component nord al terç nord peninsular i règim de brises als litorals mediterranis.