Atropellament a la C-243

Els Mossos arresten el conductor fugit que ha matat dos ciclistes a Castellbisbal

Es tem per la salut d’un tercer home ferit en un dels pitjors accidents amb ciclistes a Catalunya

  • Les tres regles clau de la DGT per avançar els ciclistes

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han arrestat a última hora d’aquest diumenge el conductor d’un vehicle que al matí ha envestit un grup de vuit ciclistes del Club Ciclista Rubí que circulaven per la C-243, al seu pas pel municipi de Castellbisbal (Vallès Occidental), i ha fugit. Dos dels ciclistes han mort a conseqüència del violent impacte, un al mateix lloc dels fets i l’altre quan ja havia sigut hospitalitzat a l’Hospital Vall d’Hebron. Es tem també per la vida d’un tercer ciclista que és ingressat en estat crític a l’Hospital de Bellvitge. Els dos morts eren de la mateixa localitat de Rubí i tenien 67 i 72 anys. L’ajuntament de la localitat ha decretat tres dies de dol. Es tracta d’un dels pitjors sinistres amb ciclistes implicats dels últims anys.

El conductor que ha protagonitzat el brutal xoc contra el pilot ciclista ha envaït el carril del sentit contrari i els ha arrossegat. Després de l’atropellament, en lloc d’assistir els ferits o avisar els equips d’emergència, ha fugit. Malgrat que el vidre del davant del vehicle estava completament destrossat i no hi ha cap possibilitat que no fos conscient del mal que havia causat als ciclistes. Però ha fugit.

Ha conduït en aquest estat fins a Martorell, i allà ha abandonat el cotxe en una plaça del veïnat de Ca n’Amat. La policia local l’ha trobat de seguida, i ha avisat els Mossos. Més o menys al mateix temps que des de la Vall Hebron arribaven les pitjors notícies que anunciaven la mort del segon ciclista.

Investigació en marxa

El cotxe ha sigut traslladat a dependències dels Mossos d’Esquadra, on es mantindrà preservat fins demà, quan està previst que agents de la policia científica l’inspeccionin a fons. Segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, no n’hi ha hagut prou amb seguir el rastre de la matrícula per arribar fins al conductor que ha fugit. Es tracta d’un vehicle que va canviar de propietari recentment. Però ni l’antiga propietària ni l’actual estaven al volant aquest diumenge ni tampoc han facilitat el nom de la persona que podria estar conduint aquest matí. Però els Mossos l’han pogut trobar abans de les deu de la nit, quan ja tenien clar a quin entorn familiar pertanyia, tal com ha avançat la periodista Anna Punsí i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. El xoc ha sigut molt violent, tant que a l’interior del vehicle hi ha vidres i sang. Recollir aquestes mostres, sobretot les biològiques, serà decisiu per confirmar que el sospitós arrestat és el conductor.

A banda dels dos morts, dos ciclistes més, un de ferit crític i l’altre de poca gravetat, continuen ingressats a l’Hospital de Bellvitge. Preocupa molt l’estat del pacient més greu. Els sanitaris desplaçats al lloc dels fets han atès un ciclista ferit lleu, que ha sigut donat d’alta al mateix lloc de l’atropellament. Els altres tres esportistes que formaven el grup van resultar il·lesos. 

Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís de l’accident a les 10.47 hores. Fins al lloc dels fets, a prop de l’estació dels FGC Martorell Vila, s’han desplaçat cinc patrulles de la policia catalana, cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, cinc ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i un helicòpter medicalitzat. La carretera ha estat tallada durant més de dues hores i s’ha reobert al trànsit al voltant de les 13 hores.

111 persones mortes en vies interurbanes

Aquest 2022 ja han mort 111 persones en accidents ocorreguts en vies interurbanes de Catalunya, ha indicat Trànsit. D’aquest total, sis són ciclistes, quatre més que en el mateix període de l’any passat. Només l’últim mes, per exemple, es pot ressenyar la mort d’una persona que circulava amb bicicleta a Muntanyola (Osona) al ser envestit per un camió, el 25 de juliol, així com un altre atropellament, a Sant Feliu de Buixalleu (Selva), que va resultar ferit crític, el 2 d’agost.

Notícies relacionades

Més enllà de les carreteres catalanes, en concret a Níjar (província d’Almeria), el 24 de juliol, un vehicle va atropellar dos ciclistes i en va ferir un altre. El conductor, de 24 anys, va envair el carril contrari a una velocitat excessiva en una corba, segons la DGT, i va donar positiu en el control d’alcoholèmia amb una taxa d’1,07 mg/l. Va quedar detingut acusat de dos delictes d’homicidi per imprudència i un altre contra la seguretat viària.

Per combatre aquests alts índexs de mortalitat, la Direcció General de Trànsit va fer una campanya al juliol recordant com han de procedir els conductors en el moment d’avançar un ciclista. Així, en la maniobra d’aproximació a un ciclista o grup de ciclistes, s’ha de reduir la velocitat a 20 quilòmetres per hora i mantenir la distància de seguretat i avançar sempre que no hi hagi perill, deixant 1,5 metres de distància, tot i que per fer-ho hagi de ‘trepitjar’ la línia contínua.