covid

Els ginecòlegs detecten un augment d’alteracions menstruals després de la vacunació

Els canvis afecten també les adolescents i es prolonguen entre un i dos mesos

Els problemes més freqüents són sagnia entre regles, retards en el període, inflor i mal de pit, a més de tacat en l’edat de menopausa

Els ginecòlegs detecten un augment d’alteracions menstruals després de la vacunació

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Al dolor de braç, febre i malestar general que provoquen les vacunes contra el coronavirus s’hi ha sumat en els últims mesos un efecte secundari més, que en aquest cas afecta específicament les dones i les adolescents més grans de 12 anys que han rebut la vacuna. Es tracta d’alteracions en el cicle menstrual. Ginecòlegs de la província d’Alacant han detectat un augment de les consultes per aquest problema sense que de moment se sàpiga la causa exacta d’aquest desordre en la regla en dones que han sigut vacunades contra el coronavirus.

«El nombre de dones que consulten per aquest tema ha augmentat, tot i que es tracta d’alteracions temporals i que afortunadament no són greus», assenyala Francisco Quereda, cap del servei de Ginecologia a l’Hospital de Sant Joan. Les alteracions menstruals més freqüentment notificades per l’Agència Espanyola del Medicament són la sagnia intermenstrual, sagnia menstrual intensatrastorn menstrual sense especificar, absència de menstruació i menstruació irregular.

En la consulta d’Alicia Esparza, ginecòloga a l’hospital Vithas Medimar, també s’ha notat un increment de consultes per aquesta raó, amb una mitjana d’entre 7 i 8 dones que cada setmana hi van o pregunten per aquest problema. «Sobretot són casos de sagnia entre regles, tacats més llargs en el temps, retards en l’aparició de la regla i tensió mamària, és a dir dolor al pit i inflor». Aquesta professional també ha atès casos de dones que ja estan en la menopausa i que de sobte tornen a sagnar després d’haver rebut la vacuna. Aquesta professional crida a la tranquil·litat sobre aquestes alteracions. «Sempre els dic als meus pacients que són casos lleus i transitoris i abans que res els demano que es vacunin, que no deixin de fer-ho per aquests problemes». Esparza assenyala que la seva durada sol ser d’un mes o dos, «després tot torna a la normalitat».

Respecte a la freqüència, Francisco Quereda explica que ja s’estan posant en marxa a Espanya diversos estudis que miraran de quantificar aquest fenomen. L’única iniciativa per donar llum al perquè d’aquestes alteracions és l’empresa a l’agost pel departament d’Infermeria de la Universitat de Granada, que està elaborant un estudi a través d’enquestes online a dones. Segons resultats preliminars, fins al 70% de les dones participants afirma haver patit alteracions de la regla.

Una altra cosa molt diferent serà aprofundir en quin és l’origen d’aquests canvis i quina relació tenen amb la vacuna. «Tot el que manegem són hipòtesis. Es dubta de si són els efectes de microtrombosi que genera la vacuna a l’ovari o si són els anticossos que proporciona la vacuna els que estan alterant la funció ovàrica. En tot cas és molt difícil que s’arribi a establir una causa concreta», afirma Quereda.

Des del Ministeri de Sanitat afirmen que les alteracions menstruals produïdes per la vacuna estan sent estudiades per part de les agències de medicaments de la UE i, «actualment, no s’ha establert una relació causal entre les alteracions menstruals notificades i l’administració de les vacunes».

Notícies relacionades

A Espanya, el Sistema Español de Farmacovigilancia (SEFV-H) ha registrat, fins al 18 de juliol, 451 notificacions que inclouen alteracions del cicle menstrual o hemorràgia uterina.

Problemes que es repeteixen amb les quatre vacunes

Segons destaca l’Agència Espanyola del Medicament, s’han rebut notificacions d’alteracions en la regla per a les quatre vacunes disponibles actualment contra la covid. A Espanya la taxa de notificació d’alteracions en la menstruació arran de la vacuna contra el coronavirus en dones menors de 65 anys s’estima en 29 casos per milió de dosis administrades. El ministeri assenyala, no obstant, que «les alteracions del cicle menstrual poden produir-se per causes diverses alienes a la vacunació».