Energies renovables

Els Mossos investiguen una empresa de plaques solars per estafar almenys 16 persones

  • Afectats de diferents localitats de Catalunya han denunciat els responsables de l’empresa Sunblitz Kraft

  • «Els vaig pagar gairebé de 8.000 euros, però no han aparegut per casa per instal·lar-me les plaques: s’han esfumat», explica un dels estafats

Els Mossos investiguen una empresa de plaques solars per estafar almenys 16 persones

JOAN REVILLAS

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’elevat preu de la factura de la llum ha desencadenat la febre per instal·lar plaques solars. «És una manera de no haver de dependre més d’aquests preus tan alts i, a més, una ajuda per al medi ambient», explica Damián Núñez, veí de Botarell (Baix Camp) que a inicis de 2022 va decidir fer el salt i va contactar amb una empresa d’instal·lació d’aquesta tecnologia, Sunblitz Kraft. Es va gastar 7.980 euros que creu que no tornarà a veure. De les plaques, ningú en sap res. Els responsables de la firma s’han esfumat per complet. Com ell, una vintena d’afectats diuen que han sigut víctimes d’una estafa per la falsa instal·lació de plaques solars. Als Mossos, que estan investigant el cas, els consten 16 denúncies similars presentades en pobles i ciutats del Baix Camp, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Tot va començar a finals de gener. «Una empresa que instal·la plaques solars va fer una bustiada pel meu poble, Botarell», explica Núñez. «Ja feia temps que volia instal·lar plaques solars perquè el preu de la llum no parava de pujar i vaig pensar que seria una bona manera d’estalviar diners i d’ajudar el medi ambient», segueix aquest veí, propietari d’una casa al municipi del Baix Camp (Tarragona). «Vaig mirar a la web de l’empresa i vaig veure que era alemanya, que tenia més de 35 anys d’experiència i més de 100.000 instal·lacions a tot Europa», explica Núñez. Va accedir-hi i hi va contactar per fer una comanda.

Primera visita

Pocs dies després va rebre la visita de Maite Giralt, una dona que es va presentar com a comercial de Sunblitz Kraft. «Se la veia professional, sabia del que parlava i em va oferir un pressupost molt correcte», explica aquest afectat. Li va oferir una garantia de 25 anys i li va recomanar, per finançar la inversió, demanar un préstec al banc Cetelem, avalat per la mateixa empresa de les plaques solars. «Però el meu banc m’oferia més bones condicions, així que vaig demanar el préstec amb ells», diu Núñez. Un préstec per valor de 7.980 euros. El 50% l’havia de pagar abans d’instal·lar les plaques i, la resta, dos mesos després de la instal·lació.

Segons la versió de Núñez, al febrer va conèixer un home que es va presentar com un dels caps de l’empresa. Es diu Santiago Asturgó i el seu mòbil encara consta a la web de Sunblitz Kraft. «Ja els he demanat que a mi no em truquin més, que ja no treballo per a ells», respon Asturgó a aquest diari. «Ja sé que els han denunciat i ja he anat a parlar amb els Mossos, jo allà no hi pintava res: vaig fer un treball i em van pagar, res més», s’excusa. Segons el relat de Núñez, Asturgó li va portar el primer contracte i ell el va firmar. Era el 7 de febrer. Va fer el primer pagament de 3.990 euros per a nou plaques solars a la seva teulada.

Diverses excuses

Van passar els dos mesos promesos per a la instal·lació però no venia ningú. «A l’abril vaig començar a trucar-los i vaig tenir moltes dificultats per localitzar-los perquè es passaven la patata calenta entre ells», explica Núñez. Li anaven posant excuses. Que si el mal temps, que si l’escassetat de xips, que si la guerra d’Ucraïna... «Jo és que soc bona gent i estàvem vivint una situació estranya. Vaig pensar: ‘pot passar’», segueix Núñez. Fa exactament quatre setmanes, a mitjans de juliol, Núñez va rebre una trucada de Miquel Junyent, l’administrador de l’empresa. «Em va dir que havien tancat, que un treballador va marxar amb els diners; que contactés amb el proveïdor directament i em comprés jo el material», segueix Núñez. Llavors va ser quan va començar a dubtar de tot. «Van començar a passar aquestes coses rares i no me’n vaig fiar: vaig buscar per Internet i vaig trobar que hi havia més afectats com jo», diu. Al moment, va denunciar per estafa aquesta empresa als Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

Actualment, existeix un grup de WhatsApp amb 22 persones que diuen que han sigut víctimes d’aquesta empresa de plaques solars. «Alguns estan com jo i a d’altres els van portar el material però ningú els va muntar res. N’hi ha que els han muntat les plaques però no poden encendre-les perquè no estan legalitzades o tenen permisos falsificats», explica Núñez. Quinze d’aquestes persones han presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra. Cinc són veïns de Santa Perpètua de Mogoda i dos de Sant Cugat del Vallès. També hi ha un afectat en cada una d’aquestes vuit localitats: Solsona, Mollet del Vallès, Terrassa, Cambrils, Caldes de Montbui, Mataró, Cerdanyola i Sabadell. «Però creiem que hi ha moltes més persones que han anat a denunciar pel seu compte i que no saben que hi ha aquest grup d’afectats», continua Núñez. Es coordinen a través del correu electrònic afectadossunblitz@gmail.com.

Estafa de 100.000 euros

Núñez encara ha de tornar els gairebé 8.000 euros de crèdit amb els interessos. «M’han apujat totes les factures i trigaré 10 anys a tornar tots aquests diners», lamenta. A més, ha perdut definitivament les ajudes que ofereixen les administracions per instal·lar aquestes plaques. «Hem calculat que, en total, ens han estafat 110.000 euros», assegura Núñez. I explica el cas d’un altre afectat a qui sí que li van instal·lar les plaques però li van destrossar la teulada i ha de pagar 2.500 euros per reparar-la. «Al principi fa vergonya, però hem de fer el pas i denunciar, així serem més forts i podrem fer més pressió perquè ens tornin els diners».