Iniciativa empresarial

De construir cases a collir llúpol

Marius Ovidiu és pagès i forma part del projecte que Damm va impulsar el 2014 per estudiar la viabilitat de collir llúpol a Prades (Baix Camp)

  • ¿Per què l’estrella és el símbol de la cervesa?

De construir cases a collir llúpol

Oriol Alella

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cerveses de Damm tenen alguna cosa de l’ànima de Marius Ovidiu. El 2009 va arribar a Prades (Baix Camp) procedent de Romania, on es dedicava al sector de la construcció. Un cop aquí, va tenir el seu primer contacte amb la terra plantant avellaners i patates fins que el 2014 Damm li va proposar formar part d’un projecte innovador. La cervesera volia estudiar la viabilitat de cultivar llúpol mediterrani a Prades, una regió amb un clima i una tipologia de terreny molt similars als de les grans regions productores de llúpol a nivell mundial.

Després d’anys d’observació i diferents fases de cultiu, es va identificar que la varietat amarga Nugget era la que millor s’adaptava al terreny i es va iniciar el cultiu del llúpol de Prades.

Aquí és on el Marius pren protagonisme fent de pagès a les finques que Damm gestiona a Prades, supervisant el cultiu en tot el seu procés. «Ha sigut un procés d’aprenentatge intens. El primer any no coneixia res del llúpol i ara en som experts. Al camp visc tranquil, en contacte amb la naturalesa i fent un treball que m’apassiona i que mai hauria imaginat que faria», diu el Marius.

A Prades s’aconsegueix la varietat Nugget i ara també creixen la Centennial i la Willamette

Notícies relacionades

A Prades s’aconsegueix la varietat Nugget i ara també creixen la Centennial i la WillametteAra bé, en les històries personals sempre hi ha un nexe que uneix el passat amb el present i en el cas de Marius és una afició de la seva mare: «Quan vivia a Romania, la meva mare feia a casa cervesa amb llúpol salvatge que recollia dels barrancs». De fet, la seva connexió amb aquesta planta és tan forta que assegura que fer de pagès i cultivar llúpol és la feina a la qual es vol dedicar fins que es jubili. En té 45 i, per tant, té molta corda per veure com Prades es pot arribar a consolidar com el gran epicentre del llúpol a Catalunya.

A part de la varietat Nugget, a Prades ara comencen a créixer –amb èxit– dues varietats més de llúpol: la Centennial i la Willamette. A Prades, la cervesera també prepara el llúpol per enviar-lo a les seves instal·lacions del Prat de Llobregat, on s’utilitzarà per donar amargor, aroma i gust a les seves cerveses.