Ada Santana – Presidenta nacional de la Federació de Dones Joves

«Les punxades busquen generar por o terror sexual en les dones»

«Caldrà fer campanyes que es dirigeixin a la prevenció i la sensibilització d’ells que són els que estan punxant dones»

«Les punxades busquen generar por o terror sexual en les dones»

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

Graduada en Dret i estudiant del Màster Universitari en Advocacia a l’ULPGC i del Grau en Ciències Polítiques i Administració a l’UNED, és la presidenta nacional de la Federació de Dones Joves. Compagina la seva tasca al capdavant de la federació amb el seu paper com a secretària general de les Joventuts Socialistes de les Canàries (JSC).

¿Com estan vivint els caos de punxades a dones en locals d’oci nocturn?

Estem una mica al·lucinades, per dir-ho així. Un dels eixos de la Federació de Dones Joves és la violència sexual. Treballem en molts termes la submissió química que és una cosa que desgraciadament sí que havíem vist ja. El que no havíem vist era això de les punxades, aquesta onada, que no tenen una finalitat com si que tenen les que es fan per a submissió química, que és la comissió d’un delicte com és una agressió sexual. En aquest cas és simplement generar aquesta por, aquest terror sexual a les dones que és inclús més frívol. A més està produint una onada, que ens preocupa una mica com s’està tractant a través dels mitjans de comunicació, i la resposta que s’està donant a través de les administracions i institucions. Ens sembla molt important comptar amb els agents de l’oci nocturn, perquè una cosa que reivindicàvem és que una vegada més no fem campanyes perquè les dones es protegeixin, no es tracta que les dones no surtin, es quedin a casa i tinguin por. Es tracta d’evitar que hi hagi aquestes agressions. Caldrà fer campanyes que es dirigeixin a la prevenció i la sensibilització d’ells, que són els que estan punxant dones. Afortunadament són una minoria, però és cap a on cal apuntar.

Llavors, ¿creu que s’ha de posar el focus en els agressors i no només en les víctimes?

Exacte. La campanya que traiem nosaltres aquesta setmana és una campanya que hem llançat tot l’estiu i l’hem enfocat ara més cap a les punxades. Es diu Festes Segures per a totes i posa èmfasi en això, en prevenir-los i sensibilitzar-los a ells, que és amb qui cal treballar. Les dades són clares al respecte, segons la macroenquesta contra la violència de la dona del 2019, el 99,6% de les agressions que declaren haver patit les dones han sigut per homes. Llavors, caldrà fer aquesta sensibilització amb ells.

¿Com es pot aturar?

Un eix fonamental, per començar, és la formació i l’educació. Això és primordial. Des de l’escola ha de començar i fer-se efectiva, perquè és una cosa de la qual es porta parlant i debatent durant molts anys i no ha canviat tant, no ha arribat a les aules. En segon lloc, establir una sèrie de protocols. Per exemple, saber els passos a seguir si hi ha una punxada en una discoteca o fins i tot una altra qüestió que nosaltres arribaríem a plantejar és que les discoteques puguin realitzar un registre d’entrada. Si aquesta és la solució, que no pensem que la sigui perquè no és ideal fer un control semblant al d’un aeroport. Però bé, ens sembla que hi ha solucions que es poden portar a terme i que es podrien establir fàcilment.

«És important que es denunciï i es visibilitzi el que està ocorrent. No han de tenir por»

El Ministeri d’Igualtat i la patronal de l’oci nocturn han acordat la implantació d’espais segurs, com els punts violeta, als locals d’oci nocturn i festes. ¿Què li sembla aquesta mesura?

És genial que hi hagi un punt de referència per si alguna persona té dubtes o en algun moment se sent incòmoda hi pugui acudir. Però ens sembla que queda curt. Una cosa que es podria fer és elaborar un protocol o formar el personal de la sala. Així, si veuen qui està punxant saben què és el que han de fer. Si es produeix alguna cosa més que una punxada, com és un cas de submissió química en el qual veuen que un noi s’està aprofitant d’una noia, que actuïn. Són coses senzilles que ens estalviarien més d’una agressió sexual

De vegades es mira cap a un altre costat

És clar. És també important perquè moltes vegades la gent tendeix, amb la idea de no voler problemes, a veure alguna cosa i callar. Però si estan veient una cosa tan greu com una agressió sexual han d’actuar. S’ha de fer una crida a tota la població perquè si estan en una festa i veuen una cosa que actuïn, que avisin.

¿Què creu que busquen els agressors?

El primer dels casos ho tenim clar, que és la comissió d’un delicte a través de l’anul·lació de la voluntat de la víctima. No té cap sentit en si mateix més que per generar aquest temor, aquesta por que ja existeix. El terror sexual es basa molt en l’educació que hem rebut nosaltres, perquè realment moltes vegades no es basa en l’experiència personal, tot i que per desgràcia totes les dones podríem dir que tenim experiència d’assetjament de carrer o d’algun comentari. Però sí que ho és aquesta por, aquest temor amb el que ens hem educat i ara mateix aquesta punxada sense més ni més està generant molta por. No té cap sentit. No crec que ho fes cap persona amb dues neurones ben connectades. Però desgraciadament està ocorrent.

Notícies relacionades

¿Què li diria a les víctimes?

A elles i a totes les noies joves que ho pateixin, en primer lloc que ho denunciïn, que és important que es denunciï i es visibilitzi el que està ocorrent. També és important que no tinguin aquesta por, que no es visqui amb temor, tot i que és difícil dir-l’hi a algú que ho ha patit, però la por no es pot apoderar de nosaltres.