Crisi climàtica

França descobreix la sequera amb 100 ciutats ja proveïdes amb camions

Tres centrals nuclears han aturat la seva producció per falta d’aigua i París decreta la primera fase d’alerta

Sequía en el sur de Francia

Sequía en el sur de Francia / SEBASTIEN NOGIER (EFE)

1
Es llegeix en minuts

França està descobrint de manera sobtada el que al sud del Pirineu és àmpliament conegut des de fa dècades: una sequera. Més de 100 ciutats de França s’han quedat sense reserves pròpies d’aigua potable i s'estan proveint amb camions cisterna, cosa insòlita en aquest país, acostumat als seus rius cabalosos i a un règim de pluges freqüent. «Hi ha municipis on les canonades són totalment seques», ha explicat el ministre de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible, Christophe Bechú, durant una visita a Roumoules, una de les zones afectades, a la Costa Blava.

Roumoules és al vessant mediterrani de França, però la sequera no és una exclusiva d’aquesta regió. Afecta també les províncies situades al nord del Loira, el riu que divideix França entre el nord i el sud.

Amenaça energètica

Notícies relacionades

«La sequera excepcional que estem vivint actualment està privant d’aigua a molts municipis i és una tragèdia per als nostres agricultors, els nostres ecosistemes i la biodiversitat», va dir a través d’un comunicat divendres passat la primera ministra del país, Élisabeth Borne. El problema, però, arriba fins i tot més enllà d’aquests tres àmbits. La sequera, en un dels països més nuclearitzats del món, té un impacte directe en la producció elèctrica. Les centrals estan situades al costat dels rius, perquè requereixen un enorme volum d’aigua freda per mantenir-se en funcionament, un procés que, a més, ocasiona una gran pèrdua de cabal per evaporació. Tres centrals, Tricastin, Golfech i Saint-Alban, ja han aturat la seva activitat per la sequera.

Que el canvi climàtic podia causar sequeres era una cosa que ja estava a l’agenda de la política francesa. El que no estava previst era la celeritat amb què ha passat. A les zones afectades ja hi ha vigents restriccions per regar els camps de golf, per omplir piscines, regar jardins i rentar automòbils, i a París s’ha decretat el primer nivell d’alerta per limitar el consum d’aigua.