Llarg procés en els tribunals

Mor l’Archie, el nen britànic en mort cerebral situat en el centre d’una batalla judicial

  • La justícia havia ordenat retirar els mecanismes de respiració assistida al menor, víctima d’un repte viral consistent a aguantar la respiració

Mor l’Archie, el nen britànic en mort cerebral situat en el centre d’una batalla judicial

EFE / ANDY RAIN (Efe)

2
Es llegeix en minuts

El nen britànic Archie Battersbee, que estava en mort cerebral des de l’abril passat i que va ser el centre d’una batalla judicial de la família per mantenir-lo amb vida, ha mort aquest dissabte després que se li retiressin els mecanismes de respiració assistida, segons ha comunicat la mare, Hollie Dance. El menor, de 12 anys i el cas del qual va ser centre d’atenció mediàtica, ha mort sobre les 12.15 hora local (11.15 GMT) a l’hospital Royal London, a l’est de la capital britànica.

En una declaració als mitjans davant de l’hospital, la mare ha dit que el seu fill «ha lluitat fins al final». «Vull dir que soc la mare més orgullosa del món. Va ser un nen preciós», ha assenyalat entre sanglots.

La família havia emprès un llarg procés judicial, amb nombrosos recursos, per mantenir amb vida el nen, que estava en mort cerebral des que va ser trobat inconscient el 7 d’abril a casa seva a Southend, al comtat d’Essex (sud-est d’Anglaterra).

Víctima d’un repte viral

L’Archie va ser trobat amb una corda lligada al voltant del cap i es creu que va poder tenir un accident quan participava en un repte viral, consistent a aguantar la respiració, a través de les xarxes socials.

En els últims mesos, la família ha buscat la via judicial per impedir que l’hospital retirés, com volia la unitat sanitària, els aparells de respiració assistida al considerar que no tenia cap possibilitat de recuperació. Després de diversos recursos en els tribunals britànics i de la intervenció del Tribunal Europeu de Drets Humans, que van donar la raó a l’hospital, la família ha intentat també sense èxit en els últims dies permetre que l’Archie fos portat de l’hospital a un hospici perquè pogués morir en aquest lloc, allunyat del soroll del Royal London.

Notícies relacionades

L’últim esforç en aquest sentit va quedar esgotat ahir a la nit després que el Tribunal Europeu de Drets Humans indiqués que el cas del trasllat a un hospici estava «fora» de la seva competència. L’hospital va argumentar que portar l’Archie a un hospici era arriscat perquè un lleu moviment del cos podia agreujar encara més el seu estat. Un portaveu del grup Christian Concern, que recolza la família de l’Archie, ha reconegut que «totes les rutes legals» havien sigut esgotades i que els familiars estaven «destrossats».

Durant els processos judicials, els jutges britànics han reiterat que continuar oferint suport vital al nen era «contrari als seus millors interessos». La jutge Lucy Theis, de la divisió familiar del Tribunal Superior de Londres, va destacar, al denegar el trasllat a l’hospici, l’«amor incondicional i la dedicació» de la família i va ressaltar que esperava que el nen tingués l’oportunitat de morir en pau. 

Temes:

Regne Unit