Alerta sanitària

Hepatitis infantil: possible origen i vies de contagi

Dos menors han mort a Espanya i se n’han notificat 46 casos

Hepatitis infantil: possible origen i vies de contagi

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha expressat la seva preocupació pels casos d’hepatitis infantil d’origen desconegut. El Ministeri de Sanitat n’ha notificat fins al moment 46 casos (entre l’edat de 0 a 16 anys), tres dels quals han requerit un trasplantament de fetge i hi ha hagutdues morts. Segons les informacions, serien un infant de 6 anys i un altre de 15 mesos, que van morir després de l’operació. A escala internacional, a Europa se n’han detectat 506 casos; a les Amèriques, 487; al Pacífic Occidental, 77, i al Sud-est Asiàtic, 23.

Però, ¿què és exactament l’hepatitis? És un concepte ampli que fa referència a la inflamació del fetge, que pot ser causada per diferents motius, com una afecció viral (virus de l’hepatitis A, B, C, D i E), l’atac del mateix sistema immunitari (hepatitis autoimmune), un consum excessiu d’alcohol o de substàncies tòxiques, o certs medicaments. Quan l’afecció apareix de forma ràpida, s’anomena hepatitis aguda, i quan perdura més enllà dels sis mesos, hepatitis crònica. Per contagiar-se de l’hepatitis viral hi ha diferents vies, que varien segons el patogen.

  • Virus A i E: aigua i aliments contaminats.

  • Virus B i C: a través de la sang, matèria fecal o fluids corporals.

  • Virus D: només es contagia si es té el tipus B.

Poca exposició a virus comuns

Notícies relacionades

De moment, es desconeix la causa de la malaltia, perquè en els infectats no s’han detectat els virus comuns que normalment la provoquen. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) també ha assegurat que no s’ha vist cap relació amb la vacuna del coronavirus. Un estudi de la Universitat de Glasgow (Escòcia) i l’University College de Londres planteja que un possible origen seria l’exposició dels menors a dos virus comuns que van tornar després de la pandèmia. Per la situació sanitària, els més petits no hi havien estat exposats i quan ho van fer, els va faltar una immunitat prèvia.

Pel que fa als símptomes reportats més freqüentment, es troben:

  • Malestar (59%)

  • Febre (28%)

  • Dolor abdominal (50%)

  • Icterícia (50%)

  • Diarrea (29%)

Temes:

Nens Hepatitis C