Acabaven a Catalunya

Desarticulada una xarxa de tràfic de residus entre França i Espanya

  • Hi ha 9 detinguts i 10 investigats més en una operació conjunta de Guàrdia Civil, Gendarmeria francesa, Policia Nacional i Mossos

  • El Seprona i el Cos d’Agents Rurals de Girona van fer saltar les alarmes a l’adonar-se de l’ús d’un abocador per a productes de rebuig francesos

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Una operació conjunta de la Guàrdia Civil, la Gendarmeria francesa, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals de Girona ha permès desarticular una xarxa dedicada al tràfic de residus procedents de França i que acabaven dipositats il·legalment a Girona, Barcelona i Lleida. En total hi ha hagut 9 detinguts i s’ha investigat 10 persones més. Els considerats capitostos ja han ingressat a presó a França.

La veu d’alarma la van donar el Seprona de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona i el Cos d’Agents Rurals de la mateixa província, que el gener del 2021 es van adonar que en un abocador es dipositaven residus procedents de França i el procés presentava irregularitats, segons informa l’institut armat en una nota.

Els residus procedien d’una planta de reciclatge de la zona de Nimes, i eren declarats com a procedents «de la construcció i demolició», quan en realitat es tractava de residus catalogats com a «impropis». Es componien de plàstics, papers i cartrons barrejats i que finalment s’unien amb material rocós del mateix abocador gironí, de manera que se’n dissimulava la composició real i eren finalment enterrats per ocultar-ne la manca de gestió, amb el consegüent greu dany al medi ambient.

En paral·lel, tant Mossos com Agents Rurals van detectar a la província de Girona acumulacions i descàrregues de residus en diferents punts, com ara naus industrials, camps agrícoles i abocadors de residus de construcció i demolició (RCD) no autoritzats, en els quals no es respectava la normativa de l’Agència de Residus de Catalunya.

30.000 tones

Notícies relacionades

Per a això falsificaven la documentació relativa als trasllats, de tal manera que podien camuflar els que es feien il·lícitament a les quatre destinacions identificades: dues a Girona, una a Lleida i una altra a Barcelona, segons va comprovar la Guàrdia Civil en les més de 30 inspeccions fetes.

En diferents registres s’ha pogut determinar que, des de mitjans del 2020, s’haurien introduït a Espanya de manera il·lícita més de 30.000 tones de residu impropi, suposadament per a reciclatge, cosa que li va suposar a la xarxa guanys milionaris. La majoria va ser enterrat als dos abocadors clausurats per ordre judicial a la província de Girona.