Salut

Mor Núria Feliu: prop de 13.000 persones pateixen un ictus a Catalunya

  • «És la malaltia que deixa més discapacitat física al món», avisa la Conselleria de Salut

Mor Núria Feliu: prop de 13.000 persones pateixen un ictus a Catalunya

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts

La cantant i actriu Núria Feliu ha mort aquest divendres amb 80 anys, després de no superar les seqüeles de l’ictus cerebral que va tenir a principis del 2021, una malaltia que pateixen cada any uns 13.000 catalans. Es tracta d’una malaltia que canvia la vida de les persones i que, a Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la segona en els homes. L’ictus provoca cinc vegades més morts que les causades pel càncer de mama i pròstata. A Europa en pateixen un anualment unes 780.000 persones.

L’ictus és la interrupció brusca de la circulació cerebral després d’una lesió dels vasos sanguinis d’aquesta zona. Generalment es produeix de forma inesperada i pot evolucionar en qüestió de minuts en síndromes neurològiques importants. Els símptomes que es refereixen a l’ictus solen ser, sovint, un senyal d’alarma, i van en funció de la part del cervell on es produeixin. Si es manifesta a l’hemisferi esquerre pot afectar l’expressió o comprensió del llenguatge, amb dificultat al parlar, mutisme, substitució de paraules o síl·labes, errors en la denominació d’objectes i problemes per llegir o escriure.

En el cas de l’hemisferi dret el pacient pot tenir una falta de reconeixement del costat esquerre del cos o de l’entorn, problemes d’atenció, distraccions freqüents, pèrdua de la concentració, escàs reconeixement dels conflictes actuals o futurs, fins i tot sense reconèixer la mateixa malaltia, i problemes de conducta per impulsivitat o canvis bruscos de caràcter.

Els símptomes que es produeixen en els dos casos són debilitat o pèrdua de sensibilitat del costat del cos contrari, i pèrdua de visió en el camp visual contrari. En casos greus es pot arribar al coma o la mort.

«És la malaltia que deixa més discapacitat física al món», avisa la Conselleria de Salut, adherida a un pla europeu per millorar la cadena assistencial de les persones afectades per un ictus. Es diu Pla d’Acció sobre l’Ictus per a Europa 2018-2030, i està impulsat per l’Organització Europea l’Ictus i l’Aliança de l’Ictus per a Europa.

«L’ictus és una emergència, ve de cop i pot ser molt greu. Però la bona notícia és que cada vegada hi ha més tractaments per revertir-lo i que les seqüeles siguin les menors possibles», avisen les autoritats sanitàries. Cal actuar ràpid, trucar al 112: tot el que es pugui fer en els primers minuts i hores determinarà el grau d’afectació.

Altres famosos que van patir un ictus

Hailey Bieber, dona del cantant Justin Bieber, ha sigut una de les últimes a revelar a les xarxes socials la sotragada de salut que acaba de passar al patir un ictus amb tan sols 25 anys.

Notícies relacionades

Sharon Stone va parlar sense embuts sobre les seqüeles que li va deixar aquesta malaltia. Tal com va relatar, la nord-americana va patir una ruptura de l’artèria cerebral esquerra, cosa que li va provocar una hemorràgia que va durar nou dies. Va tenir pèrdua de memòria tant de curt com de llarg termini, també va perdre part de l’oïda esquerra i va tenir problemes de tartamudesa.

Silvia Abascal i Jaime de Marichalar són dos dels famosos patris que han patit un ictus però que s’han recuperat.

Temes:

Ictus