Dia Mundial

Uns 13.000 catalans pateixen cada any un ictus

  • Catalunya s’adhereix a un projecte europeu per millorar la cadena assistencial de les persones afectades per aquesta malaltia

Uns 13.000 catalans pateixen cada any un ictus

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 13.000 catalans pateixen cada any un ictus, una malaltia que canvia la vida de les persones i que, a Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la segona en els homes. L’ictus provoca cinc vegades més morts que les causades pel càncer de mama i pròstata. Aquest divendres se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. A Europa el pateixen anualment unes 780.000 persones.

«És la malaltia que deixa més discapacitat física al món», ha dit aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per anunciar que Catalunya s’ha adherit a un pla europeu per millorar la cadena assistencial de les persones afectades per un ictus. Es diu Pla d’Acció sobre l’Ictus per a Europa 2018-2030 i està impulsat per l’Organització Europea l’Ictus i l’Aliança de l’Ictus per a Europa.

«L’ictus és una emergència, ve de cop i pot ser molt greu. Però la bona notícia és que cada vegada hi ha més tractaments per revertir-lo i que les seqüeles siguin les menors possibles», ha dit per la seva banda la directora del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral, Natàlia Pérez de la Ossa. «Cal actuar ràpid, trucar al 112: tot el que es pugui fer en els primers minuts i hores determinarà el grau d’afectació», ha afegit.

Notícies relacionades

A més, ha destacat que Catalunya té un sistema que permet identificar l’ictus d’una manera molt ràpida, com ho demostra el fet que, a tot el territori, de mitjana, qualsevol persona que pateix un ictus és atesa per un especialista en un hospital abans que passin dues hores des del primer símptoma.

Segons el pla d’acció europeu, si no es prenen mesures per millorar la prevenció i els hàbits de vida saludables, els casos d’ictus hauran augmentat un 34% el 2030.