Canvi climàtic

L’onada de calor més extrema agreuja la crisi energètica

  • Les altíssimes temperatures a tota la Península disparen la demanda elèctrica i el preu de la llum

  • El fenomen, excepcional per la seva intensitat, extensió i durada, no s’acabarà fins dilluns

L’onada de calor més extrema agreuja la crisi energètica

EFE / Brais Lorenzo (Efe)

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La web Milanuncios va emetre aquest dimecres al matí un comunicat en què informava que la demanda de ventiladors i aire condicionat durant l’última setmana, marcada per una onada de calor encara més extrema del que ha acabat sent habitual durant aquests anys ja per si mateixos extrems, s’havia disparat prop d’un 25%. Més o menys a la mateixa hora, la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va aparèixer a Telecinco i va alertar que «els pròxims dies seran molt durs», recomanant un consum prudent d’energia mitjançant el «joc amb les persianes i els tendals». I l’oenagé Ecologistes en Acció va defensar en una altra nota restriccions en el transport i la indústria, per fer front a la contaminació provocada per les altíssimes temperatures a tota la península Ibèrica.

Cada vegada més freqüents i intenses a Espanya a causa del canvi climàtic, les onades de calor no només impliquen alts índexs de radiació ultraviolada, absència de precipitacions, elevadíssim risc d’incendis i problemes de salut en la gent gran, els nens i les persones amb problemes respiratoris. Aquesta última, que va començar a finals de la setmana passada i durarà com a mínim fins dilluns que ve, també està agreujant la crisi energètica, en un moment especialment sensible, marcat per interrogants com l’encariment del gas en els mercats i els dubtes sobre el subministrament rus en plena guerra d’Ucraïna

La demanda elèctrica va registrar aquest dimecres un nou màxim anual, arribant a les 14.18 hores als 38,248 megawatts, un 14% més que el mateix dia de l’any passat, superant els 37. 926 megawatts del gener passat, fins ara el rècord del 2022. La contaminació s’estén, el cabal dels embassaments baixa, la factura puja. L’augment de la demanda a causa de la calor i la menor aportació de les fonts renovables (eòlica i fotovoltaica) van portar aquest dimecres el preu de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista fins als 315,76 euros per megawatt hora, situant-se per tercer dia consecutiu per sobre dels 300 euros, una cosa que no passava des del març. 

Tot en un context en què el Ministeri de Sanitat va col·locar 22 províncies (a Catalunya, només Lleida) en risc alt per a la salut, a l’haver superat durant cinc jornades consecutives tant el llindar de temperatures màximes establert com el de les mínimes. Més de 18 milions de persones es troben en aquesta situació. Hi ha 7 províncies en risc mitjà i 7 més en risc baix. 

El pitjor dia, dijous

Els indicadors de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es mouen per vies diferents. L’organisme públic va assenyalar pel matí que durant la jornada s’esperava una «pujada generalitzada de les temperatures», i s’arribaria als 44 graus a les valls del Guadiana i el Guadalquivir, els 43 a la vall del Tajo i els 42 a la del Miño. A les dues del migdia, nombrosos punts d’Andalusia i Extremadura ja havien superat els 40 graus. Però aquesta onada de calor no només se centra en les zones del sud. Afecta tota la Península i les Balears, i també s’estén per Europa, amb França i el Regne Unit patint també temperatures extremes. 

Aquesta situació, entre altres, fa que el fenomen d’aquests dies sigui excepcional, tot i que cada vegada menys. D’una banda, a causa de la seva extensió. Sense sortir d’Espanya, gairebé tota la geografia pateix termòmetres disparats, des de Galícia fins a Andalusia. Encara és aviat per saber amb exactitud quantes províncies afectarà, però els experts creuen que es trobarà entre les més destacades de la història, dins una classificació liderada per l’agost del 2012, en què va arribar a 40 províncies. 

L’actual onada de calor és també extraordinària per la seva intensitat, amb valors que podrien superar els 46 graus, vorejant el rècord d’Espanya, que es va registrar l’any passat: 47,4 graus a Montoro (Còrdova). Encara falta el pitjor, que arribarà dijous. 

Notícies relacionades

I per últim, la durada. Continua sent una incertesa quantes jornades queden de calor gairebé insuportable, i hi haurà diferències entre territoris, però l’Aemet anticipa que dilluns les temperatures baixaran. L’onada durarà com a mínim set dies, tornant a situar-se entre les més llargues des que hi ha registres, una llista que lidera la del juny i el juliol del 2015 (26 jornades), seguida de la del juliol i l’agost del 2003 (16) i la del juny del 2017 (9). 

El primer dia de la setmana que ve s’espera l’entrada d’una massa d’aire fred pel terç oest de la Península, que farà que la massa d’aire sobreescalfada que ara mateix cobreix tot el territori es vagi retirant cap a Llevant. Els termòmetres, segons l’Aemet, baixaran llavors entre 7 i 8 graus. Divendres, tanmateix, ja hi haurà un lleu descens de les temperatures al centre-sud de la Península. Tot i així, les màximes continuaran sent molt altes, amb previsions de 43 graus al Pirineu, 41 al Pirineu i 40 a l’Ebre. Paciència.