Investigació

El president dels immunòlegs, sobre la covid-19: d’aquí dues o tres setmanes hi haurà molt impacte hospitalari

  • La diferència entre la grip i el coronavirus, apunta, és que la grip es concentra en una època de l’any i l’òmicron «està sent atemporal»

3
Es llegeix en minuts

El president de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos, apel·la a posar-se la mascareta en interiors i adverteix que, «d’aquí dues o tres setmanes, hi haurà molt impacte hospitalari» i «problemes assistencials» com a conseqüència de la setena onada, que, segons el seu parer, «serà com la de Nadal o més alta».

En una entrevista amb EFE, López Hoyos assegura que la nova variant òmicron «es transmetrà molt i, com que no s’estan posant mesures, hi haurà molts problemes assistencials». «Mentre deixem el virus circular en alts nivells, tindrem problemes», avisa.

López Hoyos, que és director científic de l’Institut d’Investigació Sanitària de Valdecilla (Idival), a Santander, creu que l’òmicron «ha vingut per quedar-se» i insisteix que la covid acabarà sent un virus «com la grip», però recorda que «la grip mata cada any».

La diferència entre aquestes dues malalties, apunta, és que la grip es concentra en una època de l’any i l’òmicron «està sent atemporal».

El president dels immunòlegs assegura que l’actual covid «no és que sigui una malaltia més greu», però «mata gent perquè descompensa la patologia de base» en persones «fràgils».

«Gràcies a les vacunes, estem fent vida», enalteix l’immunòleg.

López Hoyos no veu necessària «avui dia» la dosi addicional de la vacuna per a la població general, perquè la gran majoria dels espanyols tenen la pauta completa i, a més, molta gent ha passat també la malaltia, una combinació, anomenada ‘immunitat híbrida’, que provoca una protecció més alta i més duradora, segons explica.

Això sí, advoca per aplicar les vacunes adaptades a les variants perquè protegiran «una mica més» que les vacunes originals, tot i que reconeix la dificultat que la recerca avanci al ritme a què evoluciona la pandèmia.

«És una carrera de fórmula 1, i les variants van molt ràpid, abans que desenvolupem anticossos monoclonals o vacunes amb la variant actualitzada. És impossible fer-ho al moment», remarca.

La covid «ha vingut per quedar-se», afirma López Hoyos, que destaca el treball i la lluita de sanitaris i científics contra el virus. «Esperem treure una vacuna que protegeixi de tots els coronavirus, independentment de les variants», afegeix.

Una altra bona eina per a López Hoyos són les quarantenes, que, recorda, es continuen fent servir en l’àmbit sociosanitari.

Ell advoca per la «quarantena social». «No dic que t’agafis la baixa (al contagiar-te). Pots anar a treballar perquè si no el país es para, però socialment, evitar anar a un sopar o fer copes amb els amics perquè els contagiaràs», indica.

CANSAMENT PANDÈMIC

Al seu judici, la comunitat sanitària i científica «han respost molt bé per als reptes del virus» i ara saben «gestionar millor» la malaltia.

Després de tornar a reclamar que s’introdueixin eines per valorar la resposta immunitària, el president de la SEI reivindica que els que combaten en primera línia contra el coronavirus estan molt cansants perquè «és el dia a dia».

«No ens el traiem del cap, estem constantment revisant l’última dada o estudi. El virus ens està posant un estrès continu perquè ens està tot el dia posant a prova. Estem realment esgotats», incideix.

Per això, i conscient que la ciutadania també està cansada i que «costa molt mantenir la tensió pandèmica tant temps», apel·la a l’ús de la mascareta en interiors.

Notícies relacionades

En aquests moments, lamenta, ell la porta i se sent «un bitxo raro» per ser dels únics que ho fa allà on va.

«Faig servir la mascareta moltes hores perquè treballo en un centre de recerca. La porto més de vuit hores al dia i a mi em cansa, però també que sé que quan m’he relaxat, m’he infectat», assenyala López Hoyos, que, això sí, no advoca perquè es reguli a través d’una nova norma.