Operació pas de l’Estret

Els marroquins que tornen a casa per vacances col·lapsen la frontera a Ceuta

Famílies senceres pateixen més de cinc hores d’espera per l’augment de vehicles i passatgers

Els marroquins que tornen a casa per vacances col·lapsen la frontera a Ceuta

EFE / Reduan (Efe)

3
Es llegeix en minuts

L’embús d’accés a la frontera del Tarajal per passar al Marroc és a punt del col·lapse a causa de l’important increment de magribins que, des de fa uns dies, s’estan desplaçant des del port d’Algesires a la ciutat autònoma de Ceuta per arribar fins al Marroc.

La Delegació del Govern a Ceuta ha reconegut aquest dissabte que durant les dues primeres setmanes del dispositiu de l’operació pas de l’Estret 2022, es veu un fort increment del nombre de vehicles i passatgers que opten per la línia Algesires-Ceuta, per arribar al Marroc, i xifra aquesta pujada en un 45% respecte al mateix període de l’última operació, el 2019, dada que condiciona el ritme de l’operatiu.

A més, les estimacions amb què treballa la Delegació del Govern amb les dades provinents de l’Autoritat Portuària, Capitania Marítima i les navilieres mostren que les pròximes dates seran dies d’alta ocupació en les rotacions Algesires-Ceuta.

Cinc hores de cua

Aquest important increment ja s’ha deixat notar a la zona d’embús de la barriada Loma Colmenar de la ciutat autònoma de Ceuta, pas obligat per a totes les persones que vulguin accedir al país veí del Marroc, i que des de fa tres dies ve registrant el pas diari de més de 2.000 vehicles, on es fan cues de més de cinc hores.

Aquestes llargues esperes, la falta de punts de venda de menjar o beguda, l’escassetat de lavabos o fonts per refrescar-se, i la falta de zones d’ombra, està provocant que la presència policial a la zona hagi de ser gairebé constant per evitar aldarulls, ja que no són poques les protestes que hi ha per «les condicions infrahumanes» que se suporten, segons ha assegurat Ahmed Chaib, que amb la seva dona i els seus tres fills porta més de quatre hores a ple sol en aquesta zona d’embús.

L’activació de controls documentals i sanitari està determinant la velocitat del flux de tot el sistema dissenyat per al trànsit de viatgers des del port fins al Marroc, fent necessari recordar a tots els ciutadans que les normes sanitàries d’Espanya i el Marroc són d’obligat compliment, així com la necessitat d’arribar a l’embarcament amb prou antelació.

Fluïdesa en el pas

Precisament, la delegada del Govern ha contactat amb les autoritats marroquines, amb la Subdelegació del Govern a Cadis i amb el director general de la Marina Mercant per coordinar accions que mirin d’aconseguir la màxima fluïdesa de pas possible.

L’àrea de Protecció Civil de la Delegació del Govern i el coordinador provincial de l’OPE també estan aplicant les directrius marcades pel pla provincial aprovat per la Direcció General de Protecció Civil, establint uns nivells d’emergència que activen diferents recursos en funció del nombre de viatgers i les incidències que hi hagi en l’operatiu.

Per aquest important increment, tant en el nombre de viatgers com en els temps d’espera, el CECOP de l’operatiu està prenent mesures en temps real per minimitzar els col·lapses, les retencions i les molèsties al ciutadà ceutí.

Notícies relacionades

Finalment, la Delegació del Govern a Ceuta està treballant en l’obertura de noves zones d’embossament d’emergència en l’ampliació del moll de Ponent, a les dependències portuàries,

Tal com recull el protocol del pla provincial, l’activació de recursos extra per part de tots els grups operatius, així com l’adequació dels horaris i franges dels diferents carrils i a demanda de l’operatiu, formen part de les decisions que s’estan prenent en temps real per afrontar els reptes d’aquesta operació pas de l’Estret.

Temes:

Ceuta Marroc