Diagnòstic erroni

Condemnen CatSalut per diagnosticar càncer a un pacient que no en tenia

El denunciant va acudir al Moisès Broggi per un dolor abdominal que va anar empitjorant amb el temps

Condemnen CatSalut per diagnosticar càncer a un pacient que no en tenia

EPC

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i la companyia d’assegurances Zuric han sigut condemnats a pagar 253.660 euros a un pacient de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí (Barcelona) al qual li van diagnosticar erròniament un càncer de pàncrees que realment no tenia.

Segons ha explicat aquest dimarts el Defensor del Pacient en un comunicat, el denunciant, de 51 anys quan van succeir els fets, va acudir al Moisès Broggi per un dolor abdominal que va anar empitjorant amb el temps, fins que el 2011 li van fer un TAC abdominal que erròniament va diagnosticar una «neoplàsia de cap de pàncrees».

Aquest error de diagnòstic, ha explicat l’entitat, «va comportar un tractament quirúrgic radical inadequat amb l’extirpació innecessària d’òrgans de l’aparell digestiu del pacient», que va comportar un quadro greu de seqüeles consistent en diabetis i dependència vital de la insulina.

Sense altres proves de confirmació

Després d’una primera sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu núm. 4 de Barcelona que va donar la raó al pacient, la Secció Cuarta de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència dictada.

A més de l’error de l’informe radiològic del TAC, també hi va haver una falta de mitjans a disposició del pacient, perquè no se li van realitzar altres proves, com una endoscòpia ecogràfica i biòpsia prèvia, que estaven indicades i que haguessin permès un diagnòstic diferencial de seguretat, que al seu torn hagués comportat que se li indiqués el tractament conforme a la seva patologia, en lloc de la resecció quirúrgica tan àmplia i greu a què se’l va sotmetre, ha assenyalat l’entitat.

Absència de diagnòstic

En aquest sentit, la sentència del TSJC retreu (igual com ho fa la de primera instància) «l’absència de diagnòstic diferencial de certesa o seguretat a través d’altres proves indicades prèvies a la resecció quirúrgica (destacadament, la biòpsia prèvia)».

La sentència condemna el Servei Català de la Salut i la companyia d’assegurances Zuric a indemnitzar el pacient en la quantitat de 188.660 euros més els interessos legals des de la interposició de la reclamació prèvia patrimonial, que ascendeixen a més de 65.000 euros, cosa que fa un total de 253.660 euros.

Notícies relacionades

La presidenta d’El Defensor del Pacient, Carmen Flores, ha posat èmfasi en la necessitat de reforçar la sanitat pública del país, de manera que el personal sanitari compti des de l’inici de qualsevol assistència sanitària, de tots els mitjans necessaris per fer diagnòstics a temps i diagnòstics correctes.

«Una sanitat en la qual el personal sanitari realitza totes i cada una de les proves necessàries per a la millor assistència comporta menys errors, com és el cas d’aquesta sentència. Errors d’aquest tipus es poden i s’han d’evitar», ha remarcat.

Temes:

Càncer