Audiència de Barcelona

Vídeo | Nou anys de presó per agredir quatre mossos amb una catana

L’acusat, que pateix esquizofrènia, va atacar els agents quan van anar a buscar-lo per ingressar-lo en un psiquiàtric

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La professió de policia té els seus riscos, però sempre es procura que ningú surti ferit en una actuació. El 18 de juliol del 2020, quatre mossos d’esquadra van resultar lesionats al ser agredits amb una catana per un malalt mental que havien d’acompanyar, amb l’ajuda d’un equip sanitari, per ingressar-lo en la unitat de psiquiatria d’un hospital, com havia recomanat un metge a instàncies del pare. El que havia de ser un tràmit, es va convertir en un brutal atac. L’Audiència de Barcelona ha condemnat Antonio E. S. per quatre delictes d’homicidi en grau de temptativa a un total de nou anys de presó i fins a un màxim de nou més d’internament en un psiquiàtric, a més del pagament a les víctimes d’indemnitzacions que superen els 500.000 euros.

Els mossos i un equip del servei d’emergències mèdiques van arribar cap a les 19.40 hores a la casa de la localitat de Moià (Moianès) on vivia Antonio E. S. Segons recull el vídeo de l’actuació policial, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els agents van entrar a la vivenda i van pujar al pis superior, acompanyats del pare de l’acusat. L’acusat, que pateix esquizofrènia paranoide i havia deixat de prendre la medicació, estava tancat a la seva habitació.

«Hola Antonio», li diu un dels agents. «Asseu-te aquí», li indiquen. Ell segueix aquesta indicació sense posar-se nerviós. Només se’l sent dir: «No he fet res». Els policies intenten explicar-li la situació: «Nosaltres hem vingut perquè patim, perquè estaves tancat a l’habitació, i perquè crèiem que t’havia passat alguna cosa per no haver pres la medicació. Al no prendre’t la pastilla, hauríem d’anar a l’hospital i que et regulin. ¿Ens acompanyaràs, eh, oi què sí?». L’Antonio, segons la sentència, aparenta que acceptava ser conduït a l’hospital. A l’entrar de nou a l’habitació, va extreure d’un costat del llit una espasa de grans dimensions, tipus catana, i va atacar els agents que eren a la porta. A partir d’allà, en el vídeo se sent un fort esvalot i un policia cridar: «Tàser, tàser», l’arma d’electroxoc que interfereix en el sistema nerviós muscular i immobilitza. «No puc», contesta un dels policies.

«Déu, la mà. Atenció mèdica ja»

Notícies relacionades

Enfurismat, l’Antonio surt de l’habitacle amb la catana a la mà, aixecada, assestant cops per tots els costats. Al cap d’uns segons se sent un tret. Un dels mossos va utilitzar la seva arma reglamentària perquè cessés la seva acció «que comportava un greu risc per a la vida dels altres tres agents», remarca la sentència. Un dels projectils va impactar a la mà dreta de l’acusat, cosa que va provocar que aquest deixés caure la catana. «Déu, la mà,» crida un dels mossos. «Atenció mèdica, ja,» insisteix. A un dels agents se li van haver d’amputar total o parcialment quatre dits d’una mà i ja no pot exercir de policia, mentre que la resta van patir ferides als braços. Un dels mossos afectats ha sigut representat per l’advocada Valentina Mazzoni.

El tribunal de la Secció Sisena de l’Audiència de Barcelona ha aplicat a Antonio E. S. l’eximent incompleta d’alteració psíquica i li ha rebaixat la pena que li hauria d’haver fixat per quatre delictes de temptativa d’homicidi. Els magistrats relaten que l’acusat pateix esquizofrènia paranoide i que ja havia estat internat involuntàriament. Un dels pèrits va detallar en el judici que com a conseqüència del confinament per la covid el 2020, l’imputat es va aïllar, va incrementar el consum d’alcohol i havia deixat de prendre la medicació prescrita, cosa que havia provocat reaccions d’agressivitat verbal cap a la seva família. A més, segons l’expert, actuava convençut que existia un complot contra ell per part de la policia i que un «alien» s’havia instal·lat al seu interior per donar-li ordres.