Estudi català
Demostrat que els col·lutoris són eficaços per prevenir la covid
Una investigació portada a terme en CAPs de Catalunya confirma la seva capacitat per trencar la membrana del virus

Un estudi liderat per la Fundació Lluita contra les Infeccionsha demostrat que el col·lutori és una eina eficaç de prevenció contra la covid. La investigació confirma que, quan s’aplica el col·lutori, una de les substàncies que porta, el clorur de cetilpiridini, trenca la membrana del virus i, per tant, perd la capacitat infecciosa, ja que el virus, amb la membrana destruïda, no pot penetrar en les cèl·lules.
Per tant, la neteja bucal amb CPC al 0,07% podria ser, segons aquest assaig, una eina de prevenció eficaç contra la infecció del coronavirus. Aquest estudi és el resultat d’un assaig clínic aleatoritzat i controlat amb placebo que es va dur a terme en 19 centres d’atenció primària de la regió Metropolitana Nord de Catalunya el 2021.
Treball de camp
Tot i que l’estudi l’ha liderat la Fundació Lluita, també hi han col·laborat l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) i el DENTAID Research Center.
La doctora Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la regió Metropolitana Nord de l’Institut Català de Salut, ha destacat el paper de l’atenció primària en investigacions com aquestes; el fet de tenir accés directe a un gran volum de població, així com el treball conjunt de professionals de medicina de família, infermeria i odontologia dels centres d’atenció primària que, segons ella, «ha permès realitzar el treball de camp necessari per dur a terme l’estudi».
A més, un recent informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posa èmfasi en el paper important que juga la prevenció i la cura de la cavitat bucal en una bona salut general i l’estreta relació existent amb les malalties cardiovasculars i la diabetis, entre d’altres. «Els resultats d’aquest estudi ens permeten confirmar que la clara relació entre la cavitat bucal i la covid-19 ja demostrada anteriorment pot aportar també una possible via per evitar la seva disseminació», ha conclòs el doctor Joan Gispert, director de R+D+i de DENTAID.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys