La pandèmia silenciosa de l'obesitat: Què és, causes, tipus i conseqüències per a la salut

Més de la meitat de la població espanyola té problemes de sobrepès i la xifra augmenta cada any

Clínica Corachan tracta aquesta malaltia en la Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON), formada per un equip especialitzat i multidisciplinari amb els millors experts

L’obesitat ja afecta al 22% de la població espanyola

L’obesitat ja afecta al 22% de la població espanyola / Cedida / Clínica Corachan

6
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L'obesitat és una pandèmia silenciosa que no ha deixat de créixer en les últimes dècades. Aquesta malaltia metabòlica i d'origen multifactorial, que els experts ja consideren com a crònica i un veritable problema de salut pública, s'associa de forma molt clara a patologies greus que afecten la salut i, també, a la projecció vital, laboral i social de la persona que la pateix.

Les dades de l'últim Estudi Nutricional de la Població Espanyola (ENPE), precisament, reflectien una magnitud alarmant del problema a Espanya: un 53,6% de la població té sobrepès o obesitat. En el cas de la segona, la xifra ja arriba al 22%. Però aquests no són les úniques dades preocupants. Segons l'OCDE, l'any 2050 el sobrepès i l'obesitat podrien ser responsables de 92 milions de morts i reduir l'esperança de vida en 3 anys.

"La població espanyola no s'escapa d'aquesta pandèmia mundial i, en aquest sentit, les dades epidemiològiques de l'evolució de les últimes dècades, juntament amb els més recents, reafirmen que l'obesitat és un problema de primera magnitud a Espanya", assegura el Dr. Ramón Vilallonga, cirurgià de la Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON) de Clínica Corachan, que ofereix un servei integral per a tractar aquesta malaltia en totes les seves fases amb un equip multidisciplinari format per cirurgians, endocrinòlegs, endoscopistes, dietistes i psicòlegs altament especialitzats.

Quines són les causes de l'obesitat?

L'obesitat es produeix quan existeix una ingesta calòrica molt superior a la quantitat de calories que es consumeixen al dia. Tot això produeix una acumulació del greix corporal que comporta un increment excessiu del pes i de la massa corporal. En aquest últim cas, un Índex de Massa Corporal (IMC) superior a 30 Kg/m² ja es consideraria obesitat.

La genètica, segons l'expert de l'UCON, podria ser la responsable de fins a un 40% de les obesitats o dels factors que determinen la mateixa. "Algunes mutacions del nostre codi genètic poden expressar-se de manera que, sumades algunes d'elles, tindrien un major efecte en aspectes com l'absorció, l'adaptació intestinal o, fins i tot, desenvolupar malalties lligades amb la mateixa diabetis", apunta Vilallonga.

Els hàbits de vida poc saludables de les últimes dècades han ajudat al creixement de l'obesitat



/ Cedida

A aquesta causa genètica i a les metabòliques cal sumar la normalització, en les últimes dècades, d'hàbits de vida poc saludables. La mala alimentació i, sobretot, el sedentarisme, juguen també un paper rellevant en el desenvolupament de l'obesitat.

"El sedentarisme instaurat des d'edats primerenques (influenciat per l'era de la informàtica i dels videojocs) i els canvis produïts en el patró dietètic, són els factors ambientals més importants amb influència en el desenvolupament de l'obesitat i es relacionen de manera independent amb el guany de pes a llarg termini. En els últims 40 anys els patrons alimentaris de la població espanyola s'han desviat progressivament d'una dieta saludable", explica l'expert de l'UCON.

Quins tipus d'obesitat hi ha?

Els tipus d'obesitat es poden dividir en funció de l'IMC o del lloc del cos en el qual de distribueix el greix. Amb la primera divisió i segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es distingeixen 4 tipus d'obesitat que augmenten el grau de risc:

  • Grau 1: En aquest primer grau l'IMC se situa entre els 30 i els 34,9 kg/m².

  • Grau 2: En aquest cas, la xifra oscil·laria els 35 i els 39,9 kg/m².

  • Grau 3: Aquest tipus ja es consideraria com a obesitat mòrbida i l'IMC se situaria entre els 40 i els 49,9 kg/m².

  • Grau 4: En aquest grau, l'evolució de la malaltia es consideraria extrema amb un IMC per sobre de 50 kg/m².

La segona manera de dividir els tipus d'obesitat, també serveix per a definir una distinció de sexe en funció de la zona on s'acumula més grassa. En aquest cas, el doctor Vilallonga distingeix dos tipus principals:

  • La de patró androide (forma de poma): Aquest tipus afecta principalment als homes i l'acumulació de greix es produeix principalment en la part superior del cos.

  • La de patró ginecoide (forma de pera): És la més usual entre les dones i l'acumulació de greix es produeix en glutis, cuixes i malucs principalment.

Les conseqüències de l'obesitat per a la salut

L'obesitat està relacionada amb altres patologies greus que afecten la salut i, que també, poden incrementar les taxes de mortalitat. Segons les dades de l'OMS per a Europa, cada any moren 1,2 milions de persones de causes vinculades a l'obesitat. “Parlem d'un problema greu de salut pública per la seva alta morbimortalidad i l'impacte que té sobre la malaltia cardiovascular (ECV)”, explica l'expert de la Clínica Corachan.

Vilallonga adverteix que l'obesitat actua de manera directa en el desenvolupament de diferents problemes de cor i del reg sanguini, com de manera indirecta, afavorint el desenvolupament de diabetis mellitus tipus 2, dislipèmia, hipertensió arterial (HTA) i alteracions de la coagulació.

"Totes les dades sobre aquest tema han fet que, en l'actualitat, en avaluar al pacient obès, es consideri el seu risc cardiometabòlic (RCM). Aquest agrupa una sèrie de factors, alguns modificables que poden predisposar a alguns individus a desenvolupar diabetis i malaltia cardiovascular. Per tant, existeix un grup de trastorns metabòlics, que bé de manera individual, o bé de forma combinada, poden incrementar el risc de patir aquestes malalties", assegura el cirurgià de l'UCON.

Però l'obesitat també pot comportar problemes ossis i musculars, el desenvolupament de diferents tipologies de càncer o problemes de disfunció sexual, entre altres.

Com afecta l'obesitat en la salut mental

Però més enllà dels problemes físics, l'obesitat també està associada a problemes relacionats amb la salut mental que poden acabar derivant en situacions complexes com la depressió. La pressió social i l'estigmatització d'aquesta malaltia, a més de les dificultats que genera en el dia a dia, poden afectar el benestar emocional de la persona obesa, generant problemes d'inseguretat, baixa autoestima o frustració.

"La malaltia de l'obesitat està associada a alteracions conductuals però també a problemes de salut mental. Amb freqüència, l'obesitat s'acompanya de depressió i una pot ocasionar i influir sobre l'altra. L'ansietat que pot portar a patrons de conducta alimentària erronis com el picotejo, poden jugar així mateix un paper important en el context de l'obesitat", afirma Vilallonga.

L'expert de Clínica Corachan també adverteix que l'obesitat impacta molt més a nivell psicològic en les dones i “són molt més vulnerables al cicle obesitat-depressió”. En el cas de l'obesitat infantil, l'expert explica que l'estigmatització dels joves amb sobrepès o amb obesitat “pot tenir greus conseqüències en el seu desenvolupament”.

Una atenció efectiva en el tractament de l'obesitat

La Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON) de Clínica Corachan ha nascut amb l'objectiu d'oferir un servei integral en el tractament de l'obesitat en cadascuna de les seves fases. Per a això, UCON compta amb un equip multidisciplinari i especialitzat que ofereix una atenció completa al pacient.

Aquesta unitat de Clínica Corachan està especialitzada tant en el tractament quirúrgic de l'obesitat com en el no quirúrgic. Entre les cirurgies amb les quals treballen destaquen el bypass gàstric per laparoscòpia o la gastrectomia vertical. No obstant això, l'equip pot reavaluar situacions en les quals es requereixi una revisió bariàtrica o considerar altres opcions com la banda gàstrica per laparoscòpia.

La Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON) compta amb un equip multidisciplinari per al tractament integral de l'obesitat



/ Cedida / Clínica Corachan

En el cas del tractament de l'obesitat no quirúrgica, UCON compta amb un equip format per endocrinòlegs, dietistes i psicòlegs que ajuden el pacient a establir una dieta i una rutina saludable per a perdre pes. A més, aquesta unitat de Corachan també ofereix tractament dietètic de les patologies digestives com la celiaquia, el reflux gastroesofàgic o la indigestió.

Vols posar-li fre a l'obesitat? Fa el primer pas i consulta a l'equip d'experts de UCON.