229 incendis en 5 dies

L’incendi d’Artesa de Segre s’encamina cap al sisè dia sense poder ser estabilitzat encara

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, confia a poder perimetrar dilluns aquest foc i el de Peramola, que encara continuen actius

  • Última hora de l’incendi d’Artesa de Segre i la resta d’incendis que cremen a Catalunya, en directe

L’incendi d’Artesa de Segre s’encamina cap al sisè dia sense poder ser estabilitzat encara

ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja avisava el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que diumenge seria un «dia molt complicat» quant a la gestió dels múltiples incendis que assolen Catalunya. I en aquesta jornada difícil per a les tasques que els Bombers estan portant a terme per al control dels focs, el vent i un altre incendi pròxim, a Peramola, han dificultat encara més les tasques. Per aquest motiu, l’alerta per risc extrem d’incendi es manté en 93 municipis aquest diumenge.

Durant les hores centrals del dia s’han registrat cops de vent de 40 km/h, cosa que ha suposat la gran complicació amb què els serveis d’emergències s’han trobat aquest diumenge, sobretot al sud i el sud-oest del país. «Tenim menys temperatura, ha pujat la humitat, però totes les previsions indiquen que fins a les 20.00 tindrem aquest vent que fa que el risc de noves ignicions sigui de situació de molta alerta», assenyalava Delort.

Els Bombers de la Generalitat han registrat 229 incendis forestals des de dimecres passat, 83 de vegetació urbana, 76 d’agrícoles i 70 de vegetació forestal. Dels 45 focs a què s’han enfrontat diàriament, només segueixen actius l’incendi d’Artesa de Segre (Lleida), que en el seu cinquè dia ja ha arrasat 2.700 hectàrees, majoritàriament massa forestal, i el de Peramola, que ha començat a les 14.30 de diumenge i ha obligat a desviar efectius de l’incendi d’Artesa per atendre aquest segon foc.

Elena ha explicat que ha sigut «molt difícil» mantenir el flanc dret de l’incendi d’Artesa controlat, però que s’ha aconseguit «a través de mitjans aeris i molts de terrestres». Va explicar que aquest era l’objectiu del dia, però que llavors va aparèixer un altre foc gran, el de Peramola/Oliana.

Quant a l’incendi de Peramola, aquest s’ha iniciat per l’avaria d’una recol·lectora en un camp i és d’una incidència menor al d’Artesa quant a hectàrees afectades: segons Agents Rurals portaria cremades unes 77 hectàrees, i també han indicat que si el vent no afluixa serà difícil parar les flames, més tenint en compte que és un incendi complex per les condicions del terreny, ja que es tracta d’una zona molt abrupta i accidentada.

Elena confia a poder perimetrar aquest dilluns els incendis d’Oliana i Artesa.

Focs estabilitzats i controlats

En paral·lel, els Bombers han destinat 17 dotacions terrestres a sufocar un nou incendi forestal que ha començat aquest diumenge entre els termes municipals de Bot i Horta de Sant Joan (Tarragona), foc que han aconseguit estabilitzar cap a les nou del matí. La causa del foc ha sigut la caiguda d’una línia de mitja tensió.

Notícies relacionades

A més, està estabilitzat l’incendi que es va iniciar divendres a Altés (Lleida), el d’Olivella al Parc Natural del Garraf i el de Saldes. Els focs de Lladurs (Lleida), el de Corbera d’Ebre (Tarragona) i el que s’ha iniciat diumenge al matí a Bot (Terra Alta) estan controlats. El de Castellar de la Ribera, que dijous era un dels més preocupants pel seu potencial, està ja extingit.

Més mesures de cara a Sant Joan

El president del Govern, Pere Aragonès, ha explicat que el Govern estudia «poder fer més recomanacions» entre dimarts i dimecres, d’acord amb la previsió meteorològica, de cara a la revetlla de Sant Joan. «Aniran en la línia del que cada any anem dient, farem les que siguin absolutament necessàries, però no en farem que no tinguin sentit», ha respost al ser preguntat per si es plantejaven prohibir les fogueres o els petards.