Canàries

‘Una, gran i lliure’: el polèmic lema de l’Orgull de Las Palmas

La regidoria d’Igualtat i Diversitat demana disculpes a qui s’hagi sentit ofès i insisteix que l’objectiu de la campanya era provocar

‘Una, gran i lliure’: el polèmic lema de l’Orgull de Las Palmas
4
Es llegeix en minuts

Crítiques a Las Palmas de Gran Canaria pel seu lema per a l’OrgullLGTBI+.  No han passat ni 24 hores des de la presentació de la campanya de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria per a la celebració de l’Orgull LGTBI+ i ja s’ha convertit en objecte de dures crítiques pel lema triat. ‘Las Palmas de Gran Canaria: Una, gran i lliure’ no ha agradat gaire, entre d’altres, a la viceconsellera d’Igualtat i Diversitat del Govern de les Canàries, Sylvia Jaén, que critica al consistori l’elecció d’un lema que divideix i no suma. «Sortim del terror franquista per compartir alegria i diversitat col·lectiva», apunta Jaén.

Postura de la regidoria

Des de la regidoria d’Igualtat i Diversitat del consistori de la capital apunten que «la campanya té com a objecte, des del primer minut, obrir un debat. Franco, el 1936, va utilitzar la paraula llibertat –entre d’altres, com igualtat i fraternitat– per justificar un cop d’Estat que va presentar en una Guerra Civil que va deixar 200.000 morts i 40 anys de repressió. Ho va fer fa gairebé 90 anys i ara es torna a utilitzar la paraula llibertat per embolicar discursos populistes que amenacen la igualtat. D’això va aquesta campanya, d’alertar sobre tafurs que grapegen la paraula llibertat i la desposseeixen del seu veritable significat».

Admeten que un dels objectius de la campanya era provocar, tal com ha passat.

A més, afegeixen que «el problema no és entre nosaltres, que és entre els que volen retallar drets i llibertats. Treballem tot l’any a defensar els col·lectius LGTBI+ i allarguem la mà perquè, quan hi hagi diferències o discrepàncies en la manera de pensar o afrontar temes, pesi més el que ens uneix».

Davant les crítiques recollides, sobretot per part del col·lectiu LGTBI. «Si algú s’ha pogut sentir molest, humiliat o vilipendiat per aquesta campanya, els demanem disculpes. Faltaria més. Però també estem convençuts que hi ha debats que s’han d’obrir», finalitzen.

Aquesta no ha sigut l’única veu que s’ha alçat en contra del lema triat, un lema utilitzat durant els 40 anys de dictadura franquista. L’Àrea Feminista del Partit Comunista de les Canàries exigeix la retirada immediata de la campanya presentada aquest dijous. «Les comunistes canàries apunten que, lluny de fomentar el respecte a la diversitat i tolerància, aquest intent fallit de reapropiació de la simbologia franquista és una falta total de sensibilitat i un acte de frivolització de la repressió franquista. Des del Partit Comunista de les Canàries, recorden la brutalitat dels crims durant la dictadura a les Canàries. Així com la persecució i detenció en pobles i barris obrers de persones LGTBIQ, que posteriorment, eren empresonades en llocs com l’infame camp de concentració de Tefía», denuncien en un comunicat. Per tot això exigeixen la retirada immediata de la campanya promocional de l’Orgull LGTBI+ i insisteixen en la necessitat d’«aprofundir en la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica» de la capital grancanaria i de desenvolupar un compromís real per la reparació i reconeixement de les víctimes del franquisme.

Les crítiques també han arribat dels organitzadors de l’Orgull Crític de Las Palmas de Gran Canaria que retreu l’ús d’un lema franquista per a aquesta edició. «Quina ratxa porta l’ajuntament i la Conselleria d’Igualtat. Primer amb les Terfs a Triana i ara proclamant per a l’Orgull el lema franquista volent-ho disfressar de resignificació. I és que sabem bé que la transfòbia i el feixisme van agafats de la mà, cosa que nosaltres no vam poder fer durant molt temps», denuncien.

Critiquen a més que s’hagi canviat el recorregut de la manifestació de l’Orgull LGTBI+ que sortirà el dissabte 25 a les 19.00 hores des de l’Edifici dels Taxistes, al final de Mesa i López, però no passarà pel parc Santa Catalina, tot un símbol per al col·lectiu, per acabar al parc de l’Estadi Insular. «Amb això, s’ha primat la retribució econòmica del carnaval abans que la significació política del parc», afegeixen. Acaben dient que aquesta campanya «és una ofensa per a la Memòria Històrica i les víctimes del franquisme, moltes de les quals eren dissidents de gènere».

Vídeo promocional

Notícies relacionades

La peça creada per promocionar l’orgull amb el lema  ‘Una, gran i lliure’ tampoc ha agradat a diversos sectors de la societat, entre ells a diverses organitzacions de defensa dels drets del col·lectiu LGTBI+. El vídeo promocional en el qual la ciutat passa del blanc i negre al color en defensa de la llibertat. En un format que recorda al NO-DO, un home vestit i caracteritzat amb elements feixistes recorre l’habitació de l’Hotel Madrid, la mateixa on es va allotjar el dictador Franco, abans de començar el seu cop d’Estat contra la República.

Amb un text datat el 18 de juliol de 1936 arrenca el seu discurs reivindicant la llibertat, igualtat i fraternitat (com va fer el mateix dictador) per a la ciutat. Al pronunciar el lema «una, gran i lliure», el vídeo passa a tot color i dona pas a un grup de joves cartells en mà que defensen la llibertat de ser o la necessitat d’una llei trans ja.