Drets Socials

El Govern ultima un acord sobre el nou model de residències d’avis que crearà 34.000 llocs de treball

Drets Socials pretén incrementar la ràtio de professionals per cada resident

zentauroepp48279998 residencia ancianos josep i janet190523200428

zentauroepp48279998 residencia ancianos josep i janet190523200428 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Drets Socials confia a crear 34.294 llocs de treball nous en residències i centres de dia d’aquí a finals del 2029 si s’aprova el nou model d’acreditació i qualitat dels centres i serveis del sistema de dependència, que incrementa la ràtio de professionals per cada resident.

El rebuig de vuit comunitats al nou model, incloses dues governades pels socialistes (Castella-la Manxa i Extremadura), va impedir aprovar l’acord a finals de maig, però el ministeri té intenció de convocar un altre Consell Interterritorial per a finals d’aquest mes.

Fonts de Drets Socials destaquen l’impacte que tindrà en l’ocupació el nou model, que estableix que el desembre del 2019 a les residències de persones grans hi haurà d’haver un professional per cada dos residents i als centres de persones amb discapacitat, quatre per cada set residents.

Segons els seus càlculs, el pacte suposarà crear 34.000 llocs de treball en atenció directa de primer nivell (personal gerocultor, cuidadors, educadors) i de segon nivell (personal de psicologia, fisioteràpia, infermeria, treball social, etc.): 21.071 en residències, de forma progressiva fins a finals del 2029, i 13.223 en centres de dia fins al desembre del 2023.

Les noves ràtios, segons l’acord, s’hauran de complir a totes les residències publiques i concertades, però també a les privades on viuen residents que aporten el denominat ‘xec residencia’.

A més del nombre de professionals, l’estratègia dissenyada per Drets Socials planteja impulsar la teleassistència i l’atenció a domicili i exigeix que les residències es reorganitzin en «unitats de convivència» d’un màxim de 15 persones, amb un espai comú que permeti preparar menjars i disposar de menjador i sala d’estar.

Els nous centres que es construeixin a partir de l’acord tindran a més altres requisits: un màxim de 120 places en zones urbanes d’alta densitat i de 50 si és un centre de persones amb discapacitat; i almenys un 65% d’habitacions individuals.

Notícies relacionades

Davant el rebuig de diverses autonomies i de la patronal de les residències pels dubtes sobre el finançament del sistema, Drets Socials destaca que l’aportació de l’Estat al sistema de dependència ha passat dels 1.528 milions d’euros del 2020 als 3.086 pressupostats aquest any.

I recorda el compromís de mantenir aquesta tendència alcista en els Pressupostos per al 2023 i incrementar la partida amb almenys 600 milions més.