Com tenir un fill després de superar un càncer: així ajuda la oncofertilitat

Fertilab Barcelona, un dels centres referents en reproducció assistida de la ciutat, compta amb una unitat especialitzada en aquesta disciplina mèdica

La clínica ha incorporat recentment al Dr. García-Faura, un prestigiós especialista i investigador amb anys d'experiència

L’oncofertilidad ajuda als supervivents del càncer a seguir amb els seus projectes familiars

L’oncofertilidad ajuda als supervivents del càncer a seguir amb els seus projectes familiars / Shutterstock

5
Es llegeix en minuts

El càncer continua creixent en incidència cada any a Espanya i el món. Segons les dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), durant l'any 2021 es van detectar un total de 285.530 casos, gairebé tres mil més que durant l'any anterior. El de còlon, el de pròstata, el de mama i el de pulmó continuen sent, segons les mateixes dades, els més comuns entre la població espanyola.

Encara que la incidència augmenta cada any, també ho fa la supervivència. Els nous tractaments, la detecció precoç i el sistema assistencial milloren, cada vegada més, la capacitat de recuperació dels pacients de càncer amb una excel·lent qualitat de vida. Els controls posteriors també contribueixen a actuar de manera ràpida davant una nova aparició de la malaltia.

Una de les principals preocupacions dels supervivents d'un càncer, sobretot aquells que estan en edat reproductiva, és la de tenir un fill després de passar la malaltia. Fertilab Barcelona, un dels centres de reproducció assistida més capdavanters de Barcelona, compta amb una unitat d’oncofertilitat especialitzada a ajudar pacients que han superat un càncer a satisfer els seus projectes familiars.

Per a sumar encara més en el seu projecte, el centre ha incorporat recentment al Dr. García-Faura, prestigiós investigador i especialista en reproducció assistida, que liderarà la seva unitat de oncofertilidad. A més, el metge català també s'ha convertit en el nou Director de Recerca, Desenvolupament i innovació de la clínica barcelonina i del seu banc de gàmetes Fertibank .

Què és l’oncofertilitat?

Els casos de càncer ginecològic en edat reproductiva, l'infantil, el de còlon i el de pulmó han viscut en els últims anys un augment exponencial. A això cal sumar el retard de la maternitat, que se situa de mitjana a Espanya entre els 27 i els 32 anys, acostant-se cada vegada més als 40 anys i, per tant, a una edat en la qual el risc de patir un càncer és major.

L’oncofertilitat és una disciplina mèdica que treballa per a millorar la salut reproductiva d'aquells pacients que han superat un càncer, ajudant-los a plantejar-se un projecte familiar una vegada superada la malaltia. Gràcies a ella, cada vegada més famílies aconsegueixen desenvolupar els seus plans reproductius amb èxit.

El Dr. García-Faura al seu despatx



/ Cedida / Fertilab

Segons les dades de Fertilab Barcelona, el 90% de supervivents de càncer són acceptats pel Comitè d’Oncofertilitat per a iniciar el seu projecte familiar. D'ells, més del 80% aconsegueixen l'objectiu de portar un fill sa en un temps mitjà d'entre un any i any i mig des de la primera visita fins al part. Segons les mateixes dades, el 50% d'aquests pacients poden tenir fills amb els seus propis gàmetes gràcies a la preservació de la fertilitat. Tot i així, en l'actualitat, el 90% dels pacients recorren a la donació de gàmetes o embrions.

Les pacients necessiten que algú els digui que sí que és possible. Ens trobem casos que des que la pacient es cura del càncer fins que consulta per primera vegada arriben a passar 8 anys. Les dones han de conèixer les seves opcions, volem que no es demorin, consultin i s'informin. En el cas d'un diagnòstic recent, és important sol·licitar una primera visita urgent amb una unitat especialitzada”, assegura el Dr. García-Faura.

Com afecta el càncer a la fertilitat en homes i dones

El càncer pot afectar de diferents formes en la fertilitat de dones i homes. El tipus de càncer, sobretot aquells que afecten òrgans reproductius, i alguns tractaments poden disminuir la fertilitat i, fins i tot, generar infertilitat. Quins factors afecten la fertilitat?

  • Tipus de càncer com el d'úter, el de testicles o el de mama, entre altres, afecten directament els òrgans reproductius i poden disminuir la fertilitat o causar infertilitat. La cirurgia, que en molts casos suposa l'extirpació, també és un dels factors.

  • La quimioteràpia i alguns dels medicaments utilitzats en ella també poden provocar problemes.

  • La radioteràpia aplicada en zones determinades del cos, sobretot, aquelles pròximes als òrgans reproductius, pot afectar en la fertilitat per la quantitat de radiació absorbida pel cos.

Quines possibilitats hi ha de tenir un fill després d'un càncer?

El Dr. García-Faura, considera que cal tenir quatre aspectes en compte per a cuidar la salut reproductiva i conèixer les possibilitats de tenir un fill després d'un càncer.

  • Preservar la fertilitat. Davant un diagnòstic de càncer, és imprescindible com a pacient conèixer les diferents opcions de les quals disposa per a preservar la seva fertilitat. Des de tècniques que poden reduir els riscos del tractament oncològic sobre la seva futura fertilitat, fins a tècniques que permeten preservar gàmetes (òvuls o semen) o embrions per a poder ser mare en el futur.

  • Recopilar la màxima informació possible. Una vegada superat el tractament oncològic, és necessari recopilar tota la documentació per a garantir que la gestació és segura, i poder saber el moment idoni i el mètode a seguir per a aconseguir un embaràs.

  • Acompanyament psicològic. És clau el suport psicològic de la pacient en aquest moment de gran angoixa pel càncer, al mateix temps en què ha de plantejar-se preguntes sobre el seu futur reproductiu.

  • Tenir una imatge global amb opcions personalitzades. Avaluar els riscos del tractament oncològic sobre la gestació, i de la gestació sobre el risc de recurrència del càncer. S'ha de decidir conjuntament quines opcions són possibles, i quins suposen un risc excessiu o que no podem assumir.

Fertilab Barcelona és un dels centres de reproducció assistida més importants de Barcelona



/ Cedida / Fertilab

Amb la incorporació del Dr. Alex García-Faura, Fertilab Barcelona i Fertibank sumen més talent i experiència per a continuar millorant els seus serveis de reproducció assistida sobre la base de l'excel·lència mèdica, la internacionalització, la innovació i recerca i la personalització dels tractaments sobre la base de diagnòstics precisos i adequats per a cada pacient, amb equips multidisciplinaris i un enfocament més humà. Un seguiment més pròxim del pacient influeix en les taxes d'èxit, a fer el camí més fàcil i en la presa de decisions consensuades. 

Més informació en la web de Fertilab Barcelona.

Temes:

Sexe Càncer