Estratègia governamental

Pla contra l’obesitat infantil: Descomptes per comprar aliments saludables

Els metges hauran de ‘receptar’ exercici físic als menors amb sobrepès i les escoles podran obrir els patis fora de l’horari lectiu

  • L’objectiu del programa, que contempla unes 200 mesures, és reduir un 25% en 8 anys la taxa de nens amb sobrepès

Pla contra l’obesitat infantil: Descomptes per comprar aliments saludables
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha clausurat aquest divendres la presentació del Pla Estratègic per a la Reducció de l’Obesitat Infantil (denominat ‘En Plan Bien’), que preveu una reducció de la prevalença de sobrepès i obesitat infantil d’un 25% d’aquí al 2030. Tal com ha reconegut Sánchez, «es tracta d’un objectiu ambiciós i quantificat» i que requereix moltes mans i molta determinació, ja que no «és una tasca fàcil».

L’estratègia, segons el president, és «a l’avantguarda de la UE» gràcies a la seva «transversalitat», ja que incorpora mesures per fomentar l’alimentació saludable i l’esport, però també el benestar emocional i el descans, en un enfocament multidisciplinari. Així mateix, preveu que es formi «una gran aliança» entre tots els sectors implicats en la salut en la infància.

El pla conté 200 mesures, entre les quals destaquen la prescripció, per part dels centres sanitaris, d’exercici físic en els nens; l’establiment de targetes digitals d’ajudes alimentàries, per afavorir l’accessibilitat econòmica als aliments saludables, que són normalment més cars que el menjar processat; la incorporació d’educació sobre nutrició en els plans educatius; l’obertura dels patis de les escoles en horaris no lectius, com ja es fa en algunes escoles públiques a Barcelona, o l’augment dels espais verds i esportius.

Tanmateix, el pla no té un compromís pressupostari associat. El document assenyala que el seu finançament «requerirà la mobilització de recursos de diferents nivells de l’administració» i les seves actuacions «tindran una consideració prioritària» en els Pressupostos Generals de l’Estat.

Problemes de salut

L’obesitat infantil és un dels principals problemes de salut pública a nivell internacional i s’associa, juntament amb el sobrepès, a nombrosos problemes de salut tant en la infància com en l’edat adulta. La seva prevalença és tan elevada que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la considera l’epidèmia del segle XXI,ja que comporta problemes i costos individuals, socials i econòmics.

A Europa, l’excés de pes infantil —que inclou el sobrepès i l’obesitat— ha augmentat en les últimes dècades. I Espanya és un dels països amb més prevalença. Segons l’última dada disponible, procedent de l’estudi Aladino, de l’Agència de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN),4 de cada 10 nens tenen excés de pes –23,3% sobrepès i 17,3% obesitat–, i l’obesitat és més freqüent entre els nens i el sobrepès, entre les nenes.

Prevalença

Notícies relacionades

En l’última dècada, l’excés de pes de 6 a 9 anys s’ha estabilitzat en alts nivells d’incidència. Però si s’amplia l’anàlisi a l’edat infantojuvenil (de 8-16 anys), les dades de l’Estudi PASOS mostraque l’obesitat s’ha duplicat en els últims 20 anys en el cas de les nenes i les adolescents (5,3% davant 10,1%), mentre que en els nens i els adolescents la xifra es manté estable (15,9% davant el 15,1%).

A més, les estadístiques indiquen que el problema s’aguditza a les llars amb més vulnerabilitat. El percentatge de nens amb obesitat es duplica en les famílies amb menys ingressos (23,7%) en comparació amb els quals tenen més ingressos (10,5%), segons ha destacat en la presentació del Pla l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco. Alhora, cada vegada hi ha més indicis que la pandèmia ha empitjorat aquest problema de salut, especialment en els nens en situació de més vulnerabilitat, a causa de la reducció de la mobilitat, de la interacció social i l’increment de l’ús de pantalles.