sentència a Barcelona

Els pares d’una menor que va atropellar en bici una vianant l’hauran d’indemnitzar amb 26.370 euros

  • Els progenitors no tenien assegurança quan la noia de 17 anys va atropellar una vianant que creuava un pas de vianants a Villafranca del Penedès

Els pares d’una menor que va atropellar en bici una vianant l’hauran d’indemnitzar amb 26.370 euros
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pares d’una menor adolescent que va atropellar amb la bici una dona que travessava un pas de vianants han sigut condemnats a pagar 26.370 euros d’indemnització perquè la infractora no va respectar el senyal. La víctima va resultar ferida i, a més, arrossega com a seqüeles una deficiència auditiva i vertígens. La sentència de l’Audiència de Barcelona, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, posa en relleu «la responsabilitat dels progenitors pels danys causats pels seus descendents que estiguin sota la seva guarda». En aquest cas, la condemna s’estén al seu descendent per la seva capacitat de comprendre la seva acció. Els advocats consultats per aquest diari ressalten la importància de contractar assegurances o, fins i tot, aposten perquè siguin obligatòries per poder conduir bicis o vehicles similars, com els patinets elèctrics. 

La Secció Primera de l’Audiència de Barcelona ha ratificat la base de la sentència que va dictar un jutjat de primera instància de Cornellà de Llobregat. El tribunal condemna els pares de l’autora de l’accident, que quan van ocórrer els fets, el 2014, tenia 17 anys, a desemborsar 26.370 euros, més els interessos. El despatx d’Alejandro Pérez Fuster, que representa la víctima, destaca que han de pagar aquesta quantitat els progenitors perquè no tenien una assegurança que cobrís la responsabilitat de la seva filla menor d’edat. «És important que els patinets i, fins i tot, les bicicletes tinguin una assegurança obligatòria per evitar que es puguin posar en perill patrimonis personals per conductes, fins i tot dels seus fills menors d’edat», afirma el bufet. Les lesions van ser qualificades de greus, tot i que van millorar amb el pas del temps.

Repartiment de culpes

Notícies relacionades

L’atropellament es va produir a les 20.12 hores del 6 d’agost del 2014, quan la víctima creuava un passeig de vianants a l’avinguda del Pla del Diables, a Vilafranca del Penedès, i va ser arrossegada per la bicicleta conduïda per la menor, que, segons recalca la demanda, circulava a molta velocitat, «desatenta a les circumstàncies del trànsit» i sense respectar la preferència de les persones que pretenien travessar el carrer. La sentència ratificada per l’Audiència va distribuir les culpes de l’atropellament en un 70% a la noia que conduïa la bicicleta i en el 30% restant a la vianant que va resultar lesionada. Les dues resolucions es basen en l’article del Codi Civil que estableix que «els pares són responsables dels danys causats pels fills que es troben sota la seva guarda».

La sentència precisa que la prova practicada permet acreditar que la conductora de la bicicleta circulava a «una certa velocitat» i es va endinsar en el pas de vianants «sense reduir la marxa, ni assegurar-se que estava en situació de travessar-lo sense risc per a la seguretat viària dels vianants que poguessin transitar pel lloc i que gaudien de preferència». Aquesta acció, incideixen els magistrats, «converteix la ciclista en la màxima responsable del succés», tot i que precisa que la vianant atropellada «hauria d’haver extremat la precaució a l’endinsar-se en l’encreuament i hauria sigut aconsellable que reduís la marxa». L’afectada no va comprovar que passava una bicicleta i no es va assegurar que pogués travessar el carrer amb seguretat. Per això es reparteixen les culpes al valorar l’accident i la indemnització fixada. A més de per les seqüeles, els togats també han estimat atorgar una quantitat a la víctima perquè va haver d’abandonar la pràctica del futbol i l’equip en el qual militava.

Temes:

Bicicletes