Causa judicial

Investigat un alcalde per tolerar l’abocament d’aigües residuals contaminants

  • Un jutjat d’Igualada admet a tràmit la querella de la fiscalia contra el regidor i el tinent d’alcalde de la Llacuna

Investigat un alcalde per tolerar l’abocament d’aigües residuals contaminants

Ajuntament La Llacuna

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat d’Igualada investiga per un delicte contra el medi ambient l’alcalde de la Llacuna (Anoia), Josep Parera Tort, i el primer tinent d’alcalde de Medi Ambient, Josep Martí Morgades, als quals la fiscalia els atribueix haver consentit l’abocament d’aigües residuals de la població sense depurar a la riera que passa pel terme municipal i, en concret, a la zona del Pla. La querella, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la va presentar l’acusació pública l’abril passat i el magistrat que s’ha fet càrrec de la tramitació ja ha citat per declarar com a imputat l’alcalde.

«Sempre he lluitat perquè es construís la depuradora i l’he reclamat per totes les manera possibles. Però és l’Agència Catalana del Aigüa (ACA) qui ha d’aixecar-la», va assegurar a aquest diari Parera. L’alcalde va apuntar que fa uns tres mesos es va aprovar el projecte per a la seva instal·lació i que, fins i tot, ja s’han triat els terrenys. No obstant, el Servei de Medi Ambient de la fiscalia barcelonina afirma que els abocaments es produeixen des del 2012. Segons els seus càlculs, en el període comprès entre aquell any i el 2020 s’han abocat a la riera de la Llacuna 300.000 metres cúbics d’aigües residuals procedents del sistema de sanejament d’aquesta localitat d’una mica menys de 1.000 habitants.

La fiscalia precisa que els responsables municipals en la matèria, l’alcalde i el tinent d’alcalde, no van portar a canvi «cap actuació encaminada a la resolució de la problemàtica». El 2021, els Mossos van realitzar diverses inspeccions oculars «comprovant in situ que persistia l’abocament», circulant les aigües contaminants per la superfície del curs, almenys, 600 metres avall del punt de l’abocament. En un dels controls es va constatar que l’abocament es realitzava per la sortida d’un tub, i el curs de la riera presentava un «aspecte degradat i insalubre, amb acumulació de residus i sediments». L’última inspecció es va realitzar aquest últim 12 de gener.

Contaminació elevada

La querella relata que els valors de Demanda Química d’Oxigen (DQO) i Bioquímica (DBO) obtinguts en les anàlisis reflecteixen «un nivell de contaminació molt més elevat» que els habituals per a un tipus d’aigua residual assimilable a la domèstica. Tan sols una mostra, la recollida a la Font de la Cuitora, dona un resultat dins dels paràmetres.

Notícies relacionades

El fiscal recull que, segons l’informe de valoració ambiental, l’abocament continuat d’aigües residuals «sense cap tipus de tractament, ni depuració», provoca que «la matèria en suspensió, en forma de fang o sediment, es dipositi sobre el llit del curs, i la fracció no sedimentada s’acumula a la superfície i voltants» de la riera. Aquesta situació origina, detalla l’acusació, «no només un desagradable impacte visual, sinó a més la generació d’olors insalubres» per la «degradació i fermentació de la matèria orgànica», així com una afectació «al desenvolupament de la vida aquàtica i la propagació d’organismes patògens perjudicials per a la salut humana».

Segons la querella, l’alcalde i el regidor han consentit l’abocament de «substàncies potencialment perilloses» per al medi ambient, «assumint conscientment el risc derivat de l’incompliment de la normativa», malgrat «tenir coneixement com a mínim des del 2012 de la situació» i «obviant» l’adopció de mesures eficaces tendents a «minimitzar» el dany ambiental. A l’entendre de la fiscalia, els encausats han «trencat» les disposicions legals» que els investien «com a garants de la protecció del medi ambient i de la salut pública» en el seu àmbit territorial. 

Temes:

Contaminació