Persuasió coercitiva

Presentades 90.000 firmes a Justícia contra la secta de les criptomonedes

  • Un grup de mares es mobilitzen per exigir al Govern central que tanqui el «xiringuito financer» que ha seduït i manipulat els seus fills, convertits ara en «adeptes»

Presentades 90.000 firmes a Justícia contra la secta de les criptomonedes

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Vestides de negre, amb caputxa al cap per no ser reconegudes (tenen molta por) i la cara coberta amb una careta. Així s’han presentat en el registre del Ministeri de Justícia, a Madrid, un grup de mares que tenen els fills i filles captats per la secta de les criptomonedes, un «xiringuito financer» vestit d’acadèmia ‘online’ internacional (IM Academy) que «sedueix i recluta» joves perquè s’hi matriculin i paguin uns presumptes cursos. Les mares portaven una capsa amb 91.500 firmes recollides a change.org perquè el Govern central investigui i tanqui la presumpta acadèmia.

Amb mantres com el desenvolupament personal i la llibertat financera, els responsables d’IM Academy prometen als noies i noies que la formació que imparteixen els ofereix claus per ‘jugar’ financerament amb criptomonedes –monedes digitals representades per un codi encriptat impossible de piratejar– i viure una vida milionària.

«El meu fill ja no és el meu fill, és un adepte. No podem més»

Lola García, mare d’un jove captat

Les mares denuncien que, a més d’«una estafa piramidal de manual» (els joves han d’aconseguir que d’altres s’hi matriculin i paguin els cursos), l’acadèmia funciona com una secta. Els joves es fiquen de ple en la seva organització i s’obliden de família, estudis i amics. Es converteixen en adeptes. El rentat de cervell és ràpid, qüestió de mesos. I de tal calibre que alguns –fins i tot menors d’edat– abandonen casa seva i malviuen compartint pisos amb escàs o nul contacte amb els pares. «El meu fill ja no és el meu fill, és un adepte. No podem més», es desespera Lola García, vestida amb un xandall negre i tapant-se la cara, com la resta, amb la foto d’un dels presumptes responsables d’IM Academy.

A tot Espanya, hi ha unes 3.000 famílies afectades per la secta de les criptomonedes, segons els càlculs de Juantxo Domínguez, president de l’observatori espanyol sobre derives sectàries, RedUNE, que avui ha acompanyat les mares en la seva cita amb Justícia. La institució vol que el Govern central, per fi, inclogui en el codi penal la persuasió coercitiva (actualment, només hi ha la coacció). «Igual com passa a totes les sectes, a IM Academy es manipula psicològicament. És una màfia que enganya els joves amb l’esquer d’una vida milionària. Els únics que són milionaris són els que formen part de la cúpula, que són a Miami. Les famílies estan desesperades perquè els nois es fiquen tant en el grup que s’obliden dels amics i de la seva vida anterior», denúncia Domínguez.

El fill de la Lucía i el Víctor, de 16 anys, se’n va anar de casa fa sis mesos per «malviure» en un pis compartit amb altres nois. Al ser menor, van acudir a la policia. Però el conflicte no té fàcil solució. «Puc demanar als agents que em portin el meu fill per la força, però ¿què faig? ¿El lligo als peus del llit perquè no se’n torni a anar? Perquè sé que se’n tornaria a anar», es desespera la Lucía.

«El meu fill té 16 anys i se n’ha anat de casa. Puc demanar als agents que me’l portin per la força, però ¿què faig? ¿El lligo als peus del llit perquè no se’n torni a anar?»

La Lucía, mare d’un jove captat

Pot sonar molt dur, però la Lucía està fent tot el que els psicòlegs especialitzats en grups sectaris recomanen. «No hi ha discurs racional davant l’adepte», defensava Laura Merino en una recent entrevista a EL PERIÓDICO en la qual assegurava que el paper dels pares i les mares s’ha de limitar a donar mostres de compressió i afecte cap als fills. Mai hi ha d’haver enfrontament perquè l’únic que s’aconsegueix és més radicalització. Tampoc és recomanable donar-los diners. A canvi, hi ha d’haver un acompanyament emocional, un procés duríssim per als pares que pot fer que el fill, en un moment donat, torni a escoltar-los.

Notícies relacionades

«El grup va seduir el meu fill dient-li que els instituts no preparen la vida actual i que nosaltres som uns pringats per treballar tantes hores. Era un nano normal i, en qüestió de mesos, es transforma en un adepte. El rentat de cervell és rapidíssim», afegeix la Lucía, que porta una pancarta que diu: «El meu fill se n’ha anat de casa per la criptosecta». «¿Per què el Govern no encapçala aquesta causa? ¿Per què cap polític ens recolza? ¿Per què no prohibeixen que IM Academy continuï actuant?», es desespera.

A més de demanar que les autoritats polítiques moguin fitxa i que la policia continuï actuant (al març es va detenir vuit persones a diverses províncies), RedUNE i les mares de fills captats reclamen als responsables municipals i autonòmics que no permetin la celebració en pavellons o hotels d’esdeveniments com el que va tenir lloc a l’abril a Badalona. La imminent organització d’una altra jornada similar a Granada –on els responsables internacionals i nacionals d’IM Academy apareixen com a estrelles de rock– i una altra a Dubai està aixecant les sospites de RedUNE, que promet una lluita ferma contra «la màfia».