Discutit religiós

Mor Angelo Sodano, jerarca catòlic i figura polèmica dels escàndols de la pederàstia clerical

El cardenal italià ha mort a Roma després de contagiar-se de covid a inicis d’aquest mes

En la seva llarga trajectòria ha sigut criticat també per la seva relació amb el dictador xilè Augusto Pinochet

Mor Angelo Sodano, jerarca catòlic i figura polèmica dels escàndols de la pederàstia clerical

Andreas SOLARO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El cardenal italià Angelo Sodano, ex secretari d’Estat del Vaticà i figura controvertida del pontificat del polonès Joan Pau II, ha mort a Roma després d’un recent contagi de covid-19. La mort, ocorreguda divendres a la nit, ha sigut confirmada aquest dissabte pel portal ‘Vatican News’, propietat del Vaticà. 

Sodano, de 94 anys, ha mort a la clínica Columbus de Roma, on estava ingressat des de principis de maig. Durant aquesta setmana, mitjans catòlics havien filtrat que el purpurat es trobava en estat greu per complicacions derivades de la covid-19, una malaltia que es va afegir a altres patologies prèvies que patia.

La informació ha suscitat immediatament una reacció agredolça en el món catòlic, ja que Sodano va ser una figura molt discutida en la seva àmplia trajectòria com a sacerdot i jerarca de l’Església de Roma. En particular, els comentaris més crítics han arribat per part d’activistes de la lluita contra la pederàstia clerical, que durant anys el van acusar d’haver encobert diversos casos d’abusos sexuals durant la seva llarga etapa com a secretari d’Estat (1991-2005). 

«Va ser un home que va fer molt mal a moltes persones i va encobrir anys d’abusos a Xile i al món», han sigut les primeres paraules del xilè Juan Carlos Cruz, un dels activistes de la lluita de les víctimes d’abusos a Xile i actual membre de l’organisme del Vaticà per a la prevenció d’aquests delictes.

Fill de Giovanni Sodano, un llavors conegut polític democristià de la Itàlia de la postguerra, el difunt cardenal va néixer el 1927 a Asti. En aquesta ciutat del Piemont (nord d’Itàlia) es va iniciar en Teologia i després va obtenir una llicenciatura en Teologia i Dret Canònic a la Universitat Gregoriana de Roma; posteriorment, es va formar a l’escola diplomàtica de la Santa Seu, l’Acadèmia Eclesiàstica Pontifícia.

Relació amb Pinochet

Relació amb PinochetDe fet, Sodano va ingressar molt ràpidament en la cúria romana, el 1959, i als anys 60 va exercir primer el càrrec de secretari de la nunciatura a l’Equador, a l’Uruguai i a Xile, i després com a nunci apostòlic a Xile (de 1977 a 1988), on no va tenir dificultats per establir una relació amb el règim del dictador xilè Augusto Pinochet.

Una taca de la qual es va desfer mai, ja que va ser acusat de no haver denunciat les documentades violacions de drets humans, tortures i desaparicions ocorregudes durant la dictadura llatinoamericana. Tant és així que alguns el van arribar a anomenar ‘l’home de Pinochet al Vaticà’, encara més després que el 1999 intentés mediar per a l’excarceració de Pinochet «per raons humanitàries» després de ser arrestat a Londres, com ell mateix va arribar a explicar.

Legionaris de Crist

Legionaris de CristDe la mateixa manera, el cardenal també va rebre en vida moltes crítiques per la seva pròxima relació amb sectors ultradretans del catolicisme com la Legió de Crist, un grup fundat pel mexicà Marcial Maciel, que ha sigut el depredador sexual més conegut de la història recent de l’Església catòlica.

Notícies relacionades

Sodano «va ser secretari d’Estat durant bona part del pontificat de Joan Pau II i va encobrir –legitimant amb la seva passivitat– els nombrosos casos de cardenals, arquebisbes, bisbes, sacerdots i religiosos pederastes a les esglésies de tot el món, així com les agressions sexuals que va perpetrar durant dècades Marcial Maciel, fundador de la Legió de Crist», va arribar a opinar el teòleg espanyol Juan José Tamayo. 

Amb la mort de Sodano, l’escola cardenalícia queda integrada per 208 cardenals, dels quals 117 estan en edat per elegir el pròxim Papa.