Accés a la universitat

¿Quant costa la matrícula de la selectivitat a Catalunya?

Als pagaments separats de la fase general i l’específica s’hi afegeix la taxa corresponent al dret d’examen

¿Quant costa la matrícula de la selectivitat a Catalunya?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) són una realitat cada vegada més pròxima per a milers de joves estudiants, que faran aquests exàmens durant el 14, 15 i 16 de juny. Abans, fins al 31 de maig, s’han de matricular a través del Portal d’accés a la universitat, en el qual els actuals alumnes de batxillerat poden enviar el formulari d’inscripció.

Des del Canal Universitats s’informa de quins són els preus per a les proves d’aquest any: hi ha tres quotes i dos tipus de bonificació, del 50% i del 100%. Cal destacar que, a més dels pagaments separats de la fase específica i la general, també hi ha un pagament corresponent al dret d’examen.

Bonificacions de la quota

Els estudiants que acreditin la pertinença a algun col·lectiu amb bonificació rebran un descompte sobre la taxa ordinària. Les reduccions poden ser del 50%, cas en què es redueixen a la meitat els preus d’inscripció, o del 100%, és a dir, a cost zero.

S’estableix una bonificació del 50% de l’import de la taxa a les persones membres de famílies nombroses i monoparentals de categoria general. La persona beneficiada ho ha d’acreditar amb la targeta del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies vigent o de l’òrgan de la comunitat autònoma corresponent. En el cas del descompte total, els col·lectius beneficiats per aquesta rebaixa es detallen en l’apartat «Taxes, bonificacions i exempcions de pagament».

Dret d’examen i fases

El pagament total d’inscripció es pot desglossar en tres abonaments diferents, tots necessaris per poder completar la matrícula a les PAU 2022. Per començar, els alumnes han de pagar una taxa ordinària de 40,10 euros per obtenir el seu dret d’examen. Les bonificacions aplicades sobre aquest cost el redueixen a 20,05 euros, en el cas del 50% de descompte, i a zero euros, en els alumnes que pertanyen a grups exempts de pagament.

A aquesta quota se n’hi afegeixen dues més, corresponents a cada una de les fases de la selectivitat: la general (obligatòria) i l’específica (voluntària). La primera té un preu de 66,70 euros, una quantitat que es pot reduir a 33,35 euros o a zero euros, segons la bonificació obtinguda.

Notícies relacionades

La taxa de la fase específica, en canvi, es calcula en funció del nombre d’exercicis que es vulguin fer, tenint cadascun un preu ordinari de 13,40 euros (6,70 euros amb la bonificació del 50%). Cal destacar que aquests exàmens són voluntaris i se’n poden fer fins a tres per augmentar la nota total de la selectivitat.

Suma total de preus

Tenint en compte els diferents tipus de pagament, un estudiant de batxillerat que es vulgui presentar a tots els exàmens possibles i no disposi de cap bonificació haurà d’abonar un total de 147 euros per matricular-se a la selectivitat. Per als alumnes inclosos en grups que gaudeixen del descompte del 50%, aquesta xifra es redueix a 73,50 euros.

Temes:

Selectivitat